Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Waarnemend burgemeester Paul Scholten brengt de wethouders weer aan tafel in 2002

Uitgaan en cultuur

It takes two to tango

Als fusieburgemeester Jan Lonink (PvdA) naar Terneuzen vertrekt in 2003, krijgt Rijssen-Holten een waarnemend burgemeester. Dat werd de bestuurlijke zwaargewicht mr. Paul Scholten van de VVD. 

Scholten (1939) is ruim 30 jaar burgemeester geweest en gaat in 2001 met pensioen. Van 1989 tot 2001 is hij burgemeester van Arnhem, waar hij de stad succesvol met vaste hand bestuurt. Ook in het Knooppunt Arnhem Nijmegen (KAN) laat hij zien hoe je op bestuurlijk vlak heel goed kunt samenwerken. 

Juristen
Paul Scholten komt uit een geslacht van juristen. Maar hij is zeker geen droge wetsgeleerde. Hij heeft wel altijd iets stijlvols over zich, maar ook een kwajongensblik in zijn ogen. Daarmee wekt hij de indruk de wereld volledig te begrijpen. Hij kan mensen voor zich innemen en verstaat de kunst om raadsleden en anderen in zijn omgeving tot mooie projecten te stimuleren.

Tango
Twee zaken zet hij neer in zijn eenjarig waarnemerschap. Allereerst plaatst hij het College van B en W weer terug aan tafel bij de raadsleden. Door het al te rigoureus toepassen van het nieuwe dualistisch systeem, zaten B en W tijdens de raadsvergadering ineens apart. Willen ze wat zeggen, dan naar voren lopen om achter het spreekgestoelte hun punt te maken. Het lijkt dan alsof de gemeenteraad Tweede Kamertje speelt. Scholten vindt dit niet praktisch, hij maakt de kring weer iets groter en de gemeenteraad en het College zitten weer met elkaar aan tafel. “It takes two to tango,” zegt Scholten. Niemand spreekt hem tegen. Het andere project is het terugbrengen van de wijkagent in de wijk. De gedachte erachter is prima: blauw op straat zichtbaar en dichtbij in de wijken. Overal worden kleine kantoortjes ingericht waar de wijkagent regelmatig zitting houdt. Na Scholtens vertrek komt er snel een eind aan dit systeem.

Op de foto maakt het College met de nieuwe burgemeester op 27 augustus 2003 een kennismakingsfietstocht door Rijssen. Geen betere manier om voort te bewegen en dingen goed te bekijken. En toen nog zeer milieuvriendelijk: zonder batterij! Hier zijn ze op de Giessen waar discotheek Lucky Luke nog gevestigd was. Van links naar rechts wethouder Jan Ligtenberg (SGP), gemeentesecretaris Dirk van der Borg (CDA), burgemeester Scholten, ambtenaar openbare werken Ronald van der Veen, Heleen van der Wal (communicatie) en wethouder Hans ter Keurst (PvdA). Wethouder Wim Stegeman (CDA) valt net buiten beeld. 

Aanvullingen en verbeteringen welkom: dannenberg@twenthetekst.nl