Boeb van der Hoorn.
Boeb van der Hoorn. Foto: mevrouw G. van der Hoorn-Struik

Miskelk en liturgische voorwerpen kapelaan Boeb van der Hoorn tijdelijk te zien in het Rijssens Museum

Uitgaan en cultuur

RIJSSEN – In de religiekamer van het Rijssens Museum in havezate de Oosterhof zijn tijdelijk opmerkelijke voorwerpen uit de rooms-katholieke eredienst geëxposeerd. Bijzonderheid is dat ze eigendom zijn geweest van kapelaan Boeb (D. J. M.) van der Hoorn.

Van der Hoorn was van 1959 tot 1967 werkzaam in de Dionysiusparochie in Rijssen. Het gaat om onder andere en bijzondere miskelk, gemaakt in 1957 door de beroemde Utrechtse goud- en edelsmid Leo Brom. De maker van de kelk heeft zich laten inspireren door de archeologische vondst van de Kantharos van Stevensweert in 1943. Deze zilveren beker werd gevonden in de uiterwaarden van de Maas en werd voor een gering bedrag verkocht. Later bleek de beker van onschatbare waarde te zijn. 

Etrusken

De kelk van Van der Hoorn is versierd met Etruskische tekens wat zeer vernieuwend was en de kelk ook uniek maakt. Ook de bijbehorende pateen waarmee de kelk kan worden afgedekt is in dezelfde trant bewerkt. Daarnaast is er nog een relikwie te zien dat eigendom is geweest van Alfons Ariëns. 

Oeganda

Boeb van der Hoorn werd 17 maart 1931 in Utrecht geboren als tweede zoon in een gezin van negen kinderen. Na de lagere school doorliep hij gymnasium-alfa bij de jezuïeten en hij besloot filosofie en theologie te gaan studeren. In 1957 werd hij tot priester gewijd en was werkzaam in de parochies van Mijdrecht en Rijssen. Daarna was werkte hij drie jaar in het zuiden van Oeganda. 

Kwaliteit van leven

Terug in Nederland in 1971 nam hij afscheid van de traditionele kerkelijk vormgegeven pastorale zorg en spande hij zich in voor nieuwe vormen op het grensgebied tussen kerk en industrie. Hij schreef daar zelf over: “In mijn “werk-leven” heb ik 20 jaar gewerkt aan mensvriendelijke godsdienstigheid en 20 jaar aan medezeggenschap en kwaliteit van arbeid door middel van scholing en vorming van ondernemingsraden. Hierbij hebben voor mij altijd de mens en de kwaliteit van leven centraal gestaan.”

Erfgoed

Lange tijd hebben Van der Hoorn en zijn vrouw de wens gehad deze liturgische gebruiksvoorwerpen, maar ook schilderijen, beelden, glas-in-lood en oude boeken aan het Rijssens Museum te schenken. Boeb van der Hoorn overleed op 3 november 2019. Een deel van zijn bezit is nu tijdelijk te zien als rooms-katholiek erfgoed in de religiezaal op de eerste etage van de havezate.

De tijdelijke tentoonstelling van deze voorwerpen loopt gelijk op met de expositie van de Goudse Kruiswegstaties en de expositie The Creators Art van Henk Kleijer. De driedubbel-expositie is te zien tot en 11 maart 2023.

Zilveren miskelk en plateel met Etruskische versieringen.