Erik Bouwhuis, Tonny Russchenkamp en Herbert Smit.
Erik Bouwhuis, Tonny Russchenkamp en Herbert Smit. Bouwhuis Autoschade

Bouwhuis Autoschade sluit de deur; CarCampRepair Poortman Caravans overgenomen door CCT Almelo

Zakelijk

RIJSSEN – Ruim 60 jaar was Autoschade Bouwhuis aan de Witmoesdijk een begrip in Rijssen en regio. Maar op 1 december van dit jaar gaat de deur van het bedrijf definitief dicht. Rond het bedrijf rukt de woningbouw in het Opbroek op.

Door Jenny ter Maat

Erik Bouwhuis (57) is de tweede generatie op het bedrijf. “Mijn vader begon de zaak in 1961. Bij ons kon men terecht voor alle schadeherstel aan auto’s; voor werkzaamheden als uitdeuken en spuitwerk. We werkten voor alle verzekeringsmaatschappijen.”

Op zijn 25e kwam Erik officieel bij in de zaak. “We werkten samen. Toen mijn vader met pensioen ging, heb ik de zaak overgenomen.”
Op een gegeven moment vlotte het niet meer tussen Bouwhuis en de verzekeringsmaatschappijen. “Alle herstelwerkzaamheden moesten voor een minimumprijs. De kwaliteit van het werk maakte niet uit, als het maar goedkoop was. We bleven autoschades herstellen, maar niet meer voor verzekeringen.” Bouwhuis Autoschade ging zich specialiseren in onderhoud en schadeherstel van caravans. In 2015 werd Poortman Caravans overgenomen.

Oude motoren
Naast auto’s repareerden vader en zoon ook motoren. “Dat deed ik het liefst: oude motoren opknappen.” De motor die hij het laatst opknapte met zijn vader, staat in de hal bij hem thuis, onder de trap, een BMW R513 uit 1951. “Helemaal hersteld in originele staat.” Die motor wordt niet verkocht.
“Ik heb hier ook nog een oude Zundapp staan, die is nog van mijn grootouders geweest. Als we iets opknappen, kunnen we er moeilijk afscheid van nemen.”

Ruim 60 jaar een bedrijf, van vader op zoon. Maar de huidige eigenaar heeft geen opvolger. “Zelf heb ik dit werk altijd met veel plezier gedaan. Mijn zoon werkt in de bouw en vindt het werk daar fantastisch. Met het herstellen van auto’s en caravans heeft hij niet zoveel.”

Op zoek naar een bedrijf dat de zaak wilde overnemen, kwam Bouwhuis terecht bij Caravan & Camper Techniek Almelo. CCT Almelo heeft het onderhoud en de herstelwerkzaamheden van caravans en campers overgenomen. “Het bedrijf in Almelo is een familiebedrijf, en dat paste bij ons. Dan weet ik zeker dat onze klanten goed en netjes bediend worden.” Medewerker Herbert Smit komt daar eveneens te werken. “Iedereen die hier komt met de caravan, vraagt naar Herbert. Hij blijft het aanspreekpunt in Almelo”, vertelt Bouwhuis.

Bedrijfspand wordt afgebroken
Het huidige bedrijfspand aan de Witmoesdijk wordt afgebroken. Bouwhuis blijft wel wonen aan de Witmoesdijk. “Ik heb mijn hele leven aan deze straat gewoond. In ben geboren op nummer 14, verhuisd naar nummer 20 en woon nu in het ouderlijk huis, nummer 22a. Ik ga niet weg hier.”

Rentenieren zit er voor Erik Bouwhuis nog niet in. “Daar ben ik nog te jong voor.” Lachend: “Dan krijg ik ook ruzie thuis.”
Hij werkt inmiddels voor Color Cup. Color Cup is een vervanging voor de bovenbeker op de verfspuit, en de cups hebben een binnenbeker die verwijderd kan worden. “Dat verkoop ik in de Benelux aan dealers.”
Daarnaast heeft hij nog een grote lap grond om zijn huis, die onderhouden moet worden. “Ik ben van plan een oude motor te kopen om die voor mezelf op te knappen, een Harley of een BMW. En als er bij CCT Almelo een werkpiek is, kan ik daar ook nog een handje helpen.”