Wethouder Bert Tijhof voert het woord op het symposium in het pand van Connectium aan de Argonstraat.
Wethouder Bert Tijhof voert het woord op het symposium in het pand van Connectium aan de Argonstraat. Foto: Jan Joost

Bang voor concurrentievervalsing; neem zelf deze mensen in dienst

Zakelijk

RIJSSEN – Het verwijt dat bedrijven concurrentievervalsend werken als ze moeilijk plaatsbaren op de arbeidsmarkt in dient hebben is onterecht. Dat bleek donderdagavond bij het ondernemerssymposium in het kantoor van Connectium aan de Argonstraat.

De werkgroep Oog voor Elkaar had de ondernemersbijeenkomst georganiseerd in samenwerking met Connectium en Hevotec. Eerst voerde wethouder Bert Tijhof (CU) het woord. In de paneldiscussie daarna ging het over de vraag hoe je mensen met een beperking in het reguliere bedrijfsleven aan een blijvende arbeidsplaats kunt helpen. In de praktijk blijkt dat hieraan de nodige bureaucratische haken en ogen zitten. 

Een tweede prangende kwestie was het verwijt dat bedrijven die met mensen met een beperking werken concurrentievervalsend bezig zijn omdat ze gebruik zouden maken van goedkope arbeidskrachten. Bestuurslid Henk Rozemuller van de Sterkerij was glashelder over dit verwijt. “Het staat iedere ondernemer vrij om werknemers die moeilijk plaatsbaar zijn, in dienst te nemen. Dan kom je er vanzelf achter dat het te kort door de bocht is om te zeggen dat je hen als goedkope krachten kunt gebruiken.” 

Rozemuller stelde dat een bedrijf als de Sterkerij in het verleden van de ondergang is gered door goedwillende ondernemers. Daarna is een doorstart gemaakt waarbij van de fouten geleerd is. Ook de Sterkerij moet uit de rode cijfers blijven om te kunnen voorbestaan. “Op dit moment doen we het goed. Daardoor kan het bedrijf blijven floreren. Maar dan is het onterecht om te zeggen dat we dan concurrentievervalsend werken.”