Vier generaties vogelliefhebbers.
Vier generaties vogelliefhebbers. Brinkman

Vier generaties Brinkman showen hun vogels op de vogeltentoonstelling van Zanglust

Sport en vrije tijd

RIJSSEN – Het houden en kweken van vogels zit bij de familie Brinkman is het DNA. Vier generaties doen mee aan de vogeltentoonstelling van Vogelvereniging Zanglust, die deze week gehouden wordt. Bezoekers zijn welkom vanaf woensdagavond 15 november tot en met zaterdag 18 november.

Vier generaties vogelliefhebbers, die dan ook nog eens hun vogels inzenden voor de tentoonstelling van hun vereniging, dat is uniek. “Mijn vader, mijn opa, ooms, ze hielden allemaal vogels. Het is ons met de paplepel ingegoten”, zegt Gerrit Brinkman. Samen met zijn vader, zijn zoon en kleinzoon doet hij mee aan de vogelshow in Rijssen.

Vader Ab (85) heeft een volière met parkieten en kanaries, zoon Peter (41) houdt tropische vogels en kleinzoon Ruben (13) houd tropische vogels en parkieten.
Zelf heeft Gerrit (63) zo’n 150 vogels thuis: Australische prachtvinken, zebravinken, Japanse meeuwen en kardinalen. Kleurrijke tropische vogels.

Alle vier zijn ze lid van Zanglust, Gerrit het langst, 38 jaar. “Mijn vader hield zijn leven lang vogels, maar is later pas lid van de vogelvereniging geworden. Hij is nu 34 jaar lid, Peter is 32 jaar lid en Ruben is 2 jaar geleden ingeschreven als lid.”
Voor het eerst sturen ze nu alle vier vogels van hen in om gekeurd te worden. Lachend: “Of het op familieverjaardagen over vogels gaat? Niet altijd.”

Gerrit is een ‘warmkweker’, houdt zijn vogels in het binnenhok. “Het kweekseizoen loopt van eind van het jaar tot eind mei. Volièrevogels hebben een kweekseizoen van april tot juli”, legt hij uit.
“Het grote voordeel van vogels houden is dat je je hobby thuis hebt. In de wintermaanden ben ik aan het kweken en heb ik mooi wat te doen.” Hij praat met enthousiasme over zijn vogels. “Als je er goed voor zorgt, voelen ze zich goed en krijg je ook eieren en jongen.” Met humor: “De vogels zijn verwend, ze hebben het vaak beter dan ik thuis.”
Op vakantie gaan met zoveel levende have thuis is geen probleem. “Er zijn altijd wel leden die in die periode de vogels willen verzorgen. Dat doen we voor elkaar.”

Tentoonstelling Zanglust
Zanglust houdt elk jaar een tentoonstelling, vertelt Brinkman, voorzitter van het bestuur van de vogelvereniging. “Het is één van de twee vogelverenigingen in Rijssen, en één van de grootste van Nederland. We tellen zo’n 130 leden. In de goede jaren waren er dat overigens rond de 250.”

De show wordt gehouden in het eigen clubgebouw van Zanglust, aan de Morsweg 8b. Ruim 30 leden zenden met elkaar meer dan 400 vogels in. Dinsdag 14 november komen de keurmeesters langs. De prijsuitreiking is woensdagavond 15 november om 19.30 uur. Vanaf 20.00 uur tot 22.00 uur is het publiek welkom.
De vogeltentoonstelling is ook te bezoeken op donderdag 16 en vrijdag 17 november van 14.00 tot 17.00 uur en van 18.30 tot 22.00 uur, en op zaterdag 18 november van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis, het kopje koffie ook. “Bezoek wordt op prijs gesteld. Er is altijd belangstelling. Overdag komen vooral senioren, ’s avonds is het gezellig druk. Met name zaterdags hangen ze er met de benen uit”, aldus Brinkman. Dat is mede te danken een de verloting die gehouden wordt. “Meerdere rondes met mooie prijzen.”

Onkruidentochten
Zanglust is een actieve vereniging, benadrukt Brinkman. “We houden een paar keer per jaar een bingo waar iedereen welkom is met hele mooie prijzen. We hebben per jaar zo’n zes lezingen en houden elk jaar een fietspuzzeltocht met barbecue voor het hele gezin.”
Daarnaast zijn er de onkruidentochten voor de leden. “Een paar leden weten erg veel over onkruiden en grassen die de vogels graag lusten, en dan gaan we op pad, fietstassen aan de fiets. Vogels zijn gek op die kruiden en grassen.”

Voor meer informatie: www.zanglustrijssen.nl