Afbeelding

Thema-avond alcoholgebruik bij Excelsior’31

Sport en vrije tijd

RIJSSEN - Bijeenkomst jongeren Excelsior ’31 met Op je Best en Tactus: Plezier Zonder Bier / FrisFeestje. Op dinsdagavond 12 maart organiseerde Excelsior ‘31 in samenwerking met OpjeBest en Tactus een bijzondere bijeenkomst voor jongeren met als thema ‘Plezier Zonder Bier / FrisFeestje’. De avond bood een verantwoorde kijk op jongeren en alcohol, met als hoofddoel bewustwording, zonder met de vinger te wijzen. De avond begon om 19.30 uur met een warm welkom door Stefan, voorzitter jongerenraad. Bijna 200 jongeren tussen de 14 en 16 jaar waren aanwezig tijdens de avond. Na de aftrap werden de jongeren verdeeld over drie verschillende onderdelen.

Op het voetbalveld konden de jongeren sporten met een ‘Alcoholbril’, onder leiding van de trainers van Excelsior ‘31. Ze konden penalty schieten, parcours lopen en overtrappen met deze bril op, wat zorgde voor grappige momenten waarin ze hun coördinatie verloren en geen controle meer hadden. In de Top van Excelsior werd een doldwaze drank/drugs quiz georganiseerd door Tactus, waarbij jongeren werden uitgedaagd met vragen over drank en drugs. De winnaars kregen een speciale doppler van Excelsior ’31. In de kantine luisterden de jongeren naar het persoonlijke verhaal van Hans Tijhuis, waarin hij zijn ervaring deelde over een zwaar ongeluk na afloop van een voetbaltoernooi als gevolg van teveel alcohol. Dorien Willems van OpjeBest gaf aan: “Het is geweldig dat een voetbalvereniging dit soort initiatieven neemt. Het helpt kinderen om bewust te worden van de gevaren van alcohol op een sportieve, ludieke en luchtige manier.”

Stèfan Leusink van Excelsior’31 gaf aan: ‘Alcoholgebruik onder minderjarigen is natuurlijk een bekend thema in de maatschappij, en helaas is het ook iets waar wij op de club mee te maken hebben. Het is goed om zo’n avond voor de jeugd te organiseren, omdat we een veilige, plezierige en gezonde voetbalvereniging willen zijn. Waar je als je 18 jaar of ouder bent rustig een biertje kan en mag drinken als je dat wilt, maar waar we ook begrijpen dat het heel verleidelijk is om dat al op jongere leeftijd te doen. We willen graag informeren over de gevolgen daarvan, op je lichaam en op je brein. Niet alleen maar praten, maar ook gewoon doen.”

Ouders en leiders waardeerden de creatieve aanpak om op een serieuze manier met jongeren in gesprek te gaan over dit belangrijke onderwerp. Ze hopen dat de boodschap van deze avond blijft hangen bij de jongeren. Enkele reacties van deelnemende voetballers waren onder andere: “Het was heel moeilijk om te sporten met zo’n ‘alcoholbril’ op. Ik schopte over de bal heen” en “De quiz was echt leuk, eigenlijk wist ik niet dat je niet mag fietsen met alcohol op.” Excelsior ‘31 kijkt terug op een geslaagde avond waarin bewustwording centraal stond.

Afbeelding
Afbeelding