Een opname uit 1930 van het uitgaan van jutefabriek ’n Stoom aan de Wierdensestraat. De voorste vrouw is Gediene van Kosters (Boontn-Oarnd). Op de achtergrond fabriek De Beek (Bèkke) met het zogenaamde Engelse Werk.
Een opname uit 1930 van het uitgaan van jutefabriek ’n Stoom aan de Wierdensestraat. De voorste vrouw is Gediene van Kosters (Boontn-Oarnd). Op de achtergrond fabriek De Beek (Bèkke) met het zogenaamde Engelse Werk. Foto: Erfgoed Rijssen-Holten

Rijssens Museum start met nieuwe serie filmavonden Kiekerd 1, Heka en Bevrijding

Uitgaan en cultuur

RIJSSEN – De Werkgroep Beeldpresentaties start met een nieuwe serie filmavonden in het auditorium van Koetshuis van het Rijssens Museum aan de Kasteellaan 1. De eerste is een Gouwe Ouwe: Riessen in ’n Kiekerd deel 1, die wordt vertoond op maandagavond 20 maart, om 19.30 uur. Inloop vanaf 19.15 uur. Entree is 5 euro inclusief 2x koffie of thee. Vrienden van het museum betalen 3 euro. 

Riessen in ’n Kiekerd 1 was de eerste historische film gemaakt door de filmploeg van het Rijssens Museum. De filmmuziek werd tijdens de vertoning verzorgd door het ensemble van celliste Anne Knappstein. Deze film is in het Parkgebouw enkele keren net groot succes vertoond en trok daarna nog lange weken volle zalen in het Rijssens Museum.

Kiekerd 1

Inmiddels is Riessen in ’n Kiekerd 2 ook al vertoond. “Maar de vraag naar ’n Kiekerd 1 blijft steeds terugkomen,” zegt Gerhard Baan van de Werkgroep Beeldpresentaties. “Vandaar dat we hem nu weer gaan vertonen op 20 april.” Aanmelden kan aan de balie van het museum of per e-mail: info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Kiekerd 1.

Hekafilm nooit vertoond

Dinsdagavond 28 maart wordt de beeldpresentatie over de voormalige confectiefabriek Heka herhaald in het Koetshuis. Ook starten om 19.30 uur, zelfde entreeprijs inclusief 2x koffie of thee. Nieuw voor deze avond is dat de voorstelling wordt aangevuld met een nog nooit vertoonde film waarbij de toenmalige directeur-eigenaar Van Heek het commentaar verzorgt. Aanmelden kan op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Heka. Maandagavond 3 april wordt om 19.30 uur de Bevrijdingsfilm vertoond. Aanmelden op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Bevrijding.