Aron Bouwhuis, voorzitter Wilhelmina.
Aron Bouwhuis, voorzitter Wilhelmina. J. ter Maat

Aron Bouwhuis, voorzitter jubilerend Wilhelmina: ‘We willen graag dat muziek voor iedereen toegankelijk is’

Uitgaan en cultuur

RIJSSEN – Muziekvereniging Wilhelmina bestaat dit jaar 125 jaar en geeft op de jubileumdag, vrijdag 17 november, een bijzonder concert In het Parkgebouw. Het jubileumjaar, vol met feestelijke activiteiten, wordt afgesloten op in november 2024 met een groots concert waar heel Wilhelmina aan meedoet.

De muziekvereniging is opgericht door de firma Ter Horst, vertelt Aron Bouwhuis, inmiddels anderhalf jaar voorzitter van de vereniging. “Het was een orkest van werknemers en hun gezinsleden. Het werd ook bekostigd door Ter Horst. In de loop der tijd is het lidmaatschap opengesteld voor iedereen. Zonder Ter Horst hadden we misschien niet eens bestaan; het was in elk geval een mooie start waar de vereniging mee verder kon.”

En Wilhelmina ging verder. Telde de vereniging bij de start 25 leden, nu zijn dat er zo’n 160, waarvan ruim de helft onder de 18 jaar is. “Als vereniging mogen we niet klagen”, beaamt Bouwhuis.
“We hebben allerlei muzikale groepen gehad: orkesten, majorettes, drumband. Allerlei uniformen ook, van hoge hoeden tot colbertje en gala en nu de kleurige polo’s voor het jeugdorkest.” Momenteel kunnen beginnende en gevorderde muzikanten terecht bij Algemene Muzikale Vorming (AMV), Wilhelmina’s Instromend Talent (WIT), Wilhelmina’s Aanstormend Talent (WAT), het A-orkest, het G-orkest SLAG! en de Kamgoarn Klösse.

Allemaal een talent
Meerdere leerlingen van Wilhelmina hebben van de muziek hun beroep gemaakt. Waaronder trompettist Harry Nijkamp, hoornist en componist Erik Rozendom en vader en zoon, Wout en Jesse, dirigent/muzikant, Ligterink. “Maar bij Wilhelmina is iedereen een talent, op z’n eigen manier; wat je doet is goed”, benadrukt Bouwhuis. “We stimuleren leden om zichzelf zoveel mogelijk te ontwikkelen. Aan muziek heb je de rest van je leven wat aan. Je maakt er zoveel dingen door mee, en komt op plekken waar je normaal niet zou komen. Je komt op het podium, leert al vroeg omgaan met publiek. Ook voor je ontwikkeling is het een mooie opstap.”
“We willen graag dat muziek voor iedereen toegankelijk is”, vertelt Bouwhuis. “Het lidmaatschap is inclusief boeken en instrument. Zolang je lid bent van de vereniging kun je van dat instrument gebruik maken. Je kunt natuurlijk ook een eigen instrument aanschaffen, maar dat kan een behoorlijke investering zijn. We helpen mensen ook als ze het lidmaatschap niet kunnen betalen.”

Zelf kwam hij op latere leeftijd bij Wilhelmina. “Pas in 2017. Ik speelde piano bij de Muziekschool, en verzorgde meerdere optredens samen met Rosalie Ligterink. Wout vroeg me op een gegeven moment of ik niet op de piano mee zou willen doen met een concert. Ik vond dat heel mooi, maar wilde eigenlijk in dat orkest zitten en niet alleen op de piano af en toe een nummer meespelen.” Hij ging bij Wilhelmina op les op de altsaxofoon, een instrument waar hij nog steeds op speelt. Voor Bouwhuis, van beroep advocaat, is muziek ontspanning. “En ook wel een uitlaatklep. Ik speel dagelijks saxofoon of piano. Op dinsdagavond rij ik om half zeven naar dit clubgebouw en dan is het echt eventjes afschakelen en lekker met muziek bezig zijn.”

Lord of the Rings
Het jubileumjaar wordt uiteraard een bijzonder muzikaal jaar. Om te beginnen met een grandioos concert op vrijdag 17 november, wanneer Wilhelmina op de dag af 125 jaar bestaat. “Het orkest voert dan de eerste symfonie van Johan de Meij, The Lord of the Rings, gebaseerd op de gelijknamige trilogie van J.R.R. Tolkien. Het is een muziekstuk van bijna ene uur, en daarna is er een receptie. In het Parkgebouw uiteraard.”
De bedoeling is dat er die dag ook een jubileumlikeur gepresenteerd wordt; over de naam van het drankje wordt nog nagedacht.

Op het jubileumprogramma staan onder andere een voorjaarskamp voor jeugdleden dat afgesloten wordt met een concertje, een kleurplaatwedstrijd, een groot concert voor de jeugd in maart, in juni een concert met een bandje, een dagje weg met de vereniging (“zonder instrumenten en zonder concert”) en als afsluiting in november volgend jaar een groot concert, waarbij alle onderdelen van Wilhelmina op het podium staan. Om dat alles te organiseren is een jubileumcommissie in het leven geroepen. “Die wordt bijgestaan door diverse leden. We zijn een muziekvereniging, maar ook echt een vereniging waar iedereen zijn steentje bijdraagt.”

Uitbreiding clubgebouw
Voor de komende jaren liggen er nog wel een wensen. “Het clubgebouw moet een grote onderhoudsbeurt hebben en verduurzaamd worden. Een uitbreiding van het gebouw zou de vereniging ook passen, we groeien er uit. Het gebouw staat overdag veel leeg, we gaan kijken of er mogelijkheden zijn of dat anders kan.”
Of hij zelf nog een wens heeft voor de jubilerende club? “Wat ik zelf heel mooi zou vinden is nog eens een vijverconcert, met een paar leuke gastartiesten. In het Volkspark, een concert met name voor de Rijssenaren: in je eigen plaats, voor je eigen inwoners.”

“Wat de toekomst betreft: Wilhelmina zit in een stijgende lijn qua ledental, we hebben leuke ideeën en er liggen mooie projecten op de plank. We willen graag een bloeiende vereniging blijven.” Lachend: “We hopen op deze manier nog 125 jaar door te gaan.”