Het Oeral Kozakkenkoor.
Het Oeral Kozakkenkoor. Tim Geers

Oeral Kozakkenkoor geeft kerstconcert in Dionysiuskerk

Uitgaan en cultuur

RIJSSEN – Tykha Nich, Stille Nacht in het Oekraiëns, gezongen door het Oeral Kozakkenkoor in de Dionysiuskerk, is de indringende afsluiting van het Kerstconcert dat dit mannenkoor zaterdag 9 december geeft in Rijssen. Indien de musici uit mogen reizen, treedt ook ensemble Uzory uit Oekraïne op.

Het Oeral Kozakkenkoor verzorgt, onder leiding van de van oorsprong Oekraïense dirigent Oksana Kryuchkova, haar Kerstconcert in de Dionysiuskerk aan de Rozengaarde 51.
Het mannenkoor, gestoken in originele kleding, brengt Slavische en Oekraïense kerstliederen, afgewisseld met gezangen uit de Slavisch-orthodoxe liturgie en folkloristische liederen uit Oekraïne, met prachtige solo’s van tenoren en baritons. “Een heel mooi lied dat we tijdens dit concert zingen is het Otce Nas, het Onze Vader in het Kerkslavisch”, vertelt Harry de Boer, koorzanger en organisator van het concert. Het is een lied dat hem telkens weer bijzonder aanspreekt.

Uzory uit Mykolajiv
Het is de bedoeling dat ook muziekemsemble Uzory optreedt. Het folkloristisch ensemble Uzory is afkomstig uit de Oekraïense stad Mykolajiv. De musici bespelen instrumenten zoals de domra, balalaika, bajan, fluit en een variatie aan slaginstrumenten. “De zes leden van de groep studeerden aan de conservatoria van Kiev en Odessa, en een aantal van hen geeft nu les op conservatoria. We hopen dat alle leden van dit ensemble mogen komen. Mannen tussen de 18 en 60 jaar mogen vaak niet weg; Oekraïne heeft mannen in deze leeftijd gemobiliseerd. Vorig jaar is het nog gelukt hen naar Nederland te halen, we hopen dat ze er op 9 december ook bij zijn.”

Het Oeral Kozakkenkoor en Uzory hebben al bijna twee decennia een hechte band met elkaar. “We geven gezamenlijk concerten en de laatste 3 cd’s van het Oeral Kozakkenkoor zijn tot stand gekomen met begeleiding van Uzory”, vertelt De Boer. Het Oeral Kozakkenkoor trad meerdere malen op in Mykolajiv, en gaf een concert in Kiev en Odessa. Niet alleen in Oekraïne trad het koor op, maar ook in veel grote steden in Europa.

Kerkslavisch
Het Oeral Kozakkenkoor, dat volgend jaar 100 jaar bestaat, heeft zich in de loop van decennia ontwikkeld tot een koor van het hoogste niveau. De zangers zijn in staat fluisterzacht en toch volkomen dragend te zingen. Het repertoire van het koor bestond tot voor de inval van Rusland in Oekraïne uit Russische liedjes. “We hebben zangers in ons koor die van Oekraïense afkomst zijn, en zij hadden bezwaar om toen door te gaan met Russische liederen. Van dat hele repertoire hebben we toen afscheid genomen. We zingen nu alleen in het Oekraïens en het Kerkslavisch.” Het Kerkslavisch is de liturgische taal van de Slavische oosters-orthodoxe en oosters-katholieke kerken.
Het koor krijgt in binnen- en buitenland een steeds grotere bekendheid en heeft verschillende radio- en televisieoptredens verzorgd, waaronder een optreden bij het TV-programma Podium Witteman in 2019.
De thuisbasis van het Oeral Kozakkenkoor is Rijswijk. “Hier repeteren we iedere maandagavond in een oude kerk”, vertelt De Boer. Dat hij vanuit Rijswijk voor een concert in de Dionysiuskerk in Rijssen terecht kwam heeft te maken met familie en vrienden die in Enter en Rijssen wonen.

Het Kerstconcert begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Een kaartje kost 20 euro, en dat is inclusief een kop koffie/thee in de pauze. Van de netto opbrengst wordt een bedrag geschonken aan een goed doel. Kaarten zijn te bestellen via: https://www.oeralkozakkenkoor.nl/.

Muziekensemble Uzory