Pieter den Hertog aan het werk in het atelier.
Pieter den Hertog aan het werk in het atelier. Fotograaf: Jan Joost

Al de werken van beeldend kunstenaar Pieter den Hertog te zien op Erfgoed Rijssen-Holten

Uitgaan en cultuur

RIJSSEN – Het werk van beeldend kunstenaar Pieter den Hertog (1941) is te zien op de website Erfgoed Rijssen-Holten www.erfgoedrijssenholten.nl Oud-docent creatief tekenen Den Hertog (1941) maakte een leven lang kunst, maar exposeerde nooit. Tot vorig jaar, want toen was er een grote overzichtstentoonstelling in het Koetshuis van kasteel de Oosterhof. Daar pakte Den Hertog breed uit en liet zes weken lang zien wat hij als kunstenaar te bieden heeft.

Verdwijnen

Om te voorkomen dat al zijn kunst weer in het depot zou verdwijnen, maakte Johan Kettelarij haarscherpe foto’s van de kunstwerken. Door Pieter den Hertog op de deelnemerspagina een plaats te geven, zijn de foto’s van zijn totale werk nu te bewonderen op de website Erfgoed Rijssen-Holten. Den Hertog werkte in opdracht van anderen en maakte vrije kunstwerken. Een druk leven was er de oorzaak van dat het nooit tot een overzichtstentoonstelling kwam. Dat veranderde dus pas in het najaar van 2023. 

Opleiding 

Den Hertog startte met de kunstacademie in Den Haag en rondde die af in Arnhem. Hij heeft opleiding ook voor kunstenaars altijd zeer nuttig gevonden, “want je moet technieken kennen, leren omgaan met materialen en vooral kijken. Verhoudingen zien. Kunst is creativiteit gevoed door kennis. Je moet weten wat er te koop is en dan kun je verder.”

Stijlen

Het werk van Den Hertog varieert van aquarellen van Franse landschappen, de binnen- en buitenkant van Franse kathedralen, experimentele portretten, maar ook affiches, boekomslagen, illustraties en in de openbare ruimte onder andere het kunstwerk op de gevel van hervormd kerkelijk centrum De Ark in de Rijssense woonwijk Veeneslagen. Ook de beide glas-in-loodramen in de kerkzaal en het kunstwerk in de hal zijn van zijn hand. Hij hanteert een veelheid aan stijlen. Er zijn werken met een losse toets en forse lijnen, soms ook in heftige kleuren. Daarnaast zijn er ook glooiende landschappen met vloeiende lijnen en zachte kleurstelling. Dreigende taferelen in zwart en grijs. 

Perspectief

Zijn voorliefde voor de zee en het strand is duidelijk. Een uiterst nauwlettend gebruik van het perspectief komt tot uiting in een kerkinterieur. Realistische voorstellingen en ingewikkeld lijnencomposities wisselen elkaar af. Een enkel stilleven in ongewone kleuren, terwijl je tóch weet wat de kunstenaar wil afbeelden.

Het voordeel van een plaats op de deelnemerspagina van Erfgoed Rijssen-Holten is dat je op elk gewenst moment kunt genieten van het werk van de kunstenaar.

Door Gerrit Dannenberg

Dreigende luchten boven zee.