Afbeelding

Patat bakkende Twente Zangers op Koningsdag op Volkspark: ‘Dit zijn onze actieweken’

Uitgaan en cultuur

RIJSSEN – Dat de leden van het Vocaal Ensemble De Twente Zangers kunnen zingen, is al decennia bekend. Dat ze ook patat kunnen bakken, weet nog niet iedereen. En niet alleen patat, ook kroket en frikandel, een bal gehakt en op deze Koningsdag zorgen ze zelfs voor een broodje hamburger en braadworst.

Het begon allemaal ruim 5 jaar geleden met een verzoek van Jolanda Agteresch, directeur van het Parkgebouw. Of de zangers, die wekelijks hun repetities hebben in het Parkgebouw, ervoor voelden om op Koningsdag patat te bakken.
In het Volkspark is op Koningsdag van alles te doen: scouting heeft er haar activiteiten, op de Bunder zijn er spelletjes voor de jeugd en er wordt opgetreden in de Muziekkoepel. Voor bezoekers is het prettig om ook voor een hartige snack op het Volkspark terecht te kunnen.

De zangers gingen akkoord, ook al omdat de clubkas wel een ondersteuning kon gebruiken. Er werd een mobiele patatkraam gehuurd, zangers en familieleden bemensten de kraam: het bleek een schot in de roos. “We leerden veel over het bakken”, vertelt voorzitter Jan Willem Baan met humor. “Bijvoorbeeld dat gas kan bevriezen als je tegelijkertijd er veel koude snacks in deponeert en dat gehaktballen binnen een bepaalde tijd op 60 graden Celsius moeten zitten.” Al snel werd daarin een routine ontwikkeld en een paar jaar geleden werd een grotere tent aangeschaft. “En eigen pannen, professionele pannen uit de horeca”, benadrukt Baan.
De zangers timmerden een uitgiftebalie van pallets. Op de balie staan sauzen en uitjes. “Klanten kunnen zelf naar behoefte pakken.” De klanten kunnen hun bestellingen betalen met munten, die bij het Parkgebouw aangeschaft kunnen worden.

Cursus voedselveiligheid
Van het Parkgebouw kregen de Twente Zangers vorig jaar een cursus over voedselveiligheid aangeboden. Baan volgde die cursus zelf: “Geen eenvoudige lesstof”, geeft hij aan. Het certificaat kwam er wel. Het HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is een voedselveiligheidssysteem dat onder de Europese wetgeving valt. Organisaties die werken met voedsel voorkomen hiermee dat de veiligheid van het eten en drinken in gevaar komt. “Je moet aan allerlei voorwaarden voldoen. Je moet onder andere werken volgens een hygiënisch plan, er moet stromend water zijn, je moet brandveilig werken. Controleurs kunnen op elk moment bij een evenement binnenlopen.”

Naast patat, kroket, frikandel en gehaktbal is voor deze Koningsdag het aanbod uitgebreid met broodjes hamburger en braadworst. “Onze vrienden van SV Rijssen, die gewoonlijk op Koningsdag naast ons stonden en voor de verkoop van de broodjes zorgden, staan er dit jaar niet. Vandaar dat we besloten hebben de broodjes erbij te doen.” Aan de te verkopen producten wordt terdege aandacht besteed. Baan: “Onze coördinator proeft vooraf.”

Vrijdagavond 26 april wordt de tent opgebouwd, vooraf wordt alles getest, en is de indeling voor de vrijwilligers rond. “Na de aubade tot aan het eind van de middag staan we klaar”, vertelt Baan. Met name van twaalf tot twee en van vier tot zes uur is het alle hens aan dek. “Vorig jaar moesten we er twee keer patat bijhalen.” Vanaf een uur of half zeven wordt er opgeruimd en schoongemaakt. “Alles gaat weer in kratten, naar de opslagruimte die we mogen gebruiken van een goede sponsor.” De pannen worden schoongemaakt door een gespecialiseerd bedrijf.

“Voor ons koor is dit een hele leuke actie. Alle veertien koorleden, maar ook onze partners en onze kinderen zijn hierbij betrokken. Zelfs onze dirigent komt uit Groningen rijden om te helpen bakken”, vertelt Baan. “We zijn blij met deze actie en met de samenwerking met de mensen van het Parkgebouw. Het is altijd een mooie dag en die sluiten we ook met elkaar af.”

Jaarlijkse bloemenactie
Deze weken zijn toch al actieweken voor het vocaal ensemble. De zangers houden elk jaar hun bekende plantenactie voor Moederdag. “Dit jaar hebben we voor een bedrijf al 300 plantenhangers bezorgd, thuis bij hun medewerkers.”
Via de website www.bloemenactietwentezangers.nl kunnen perkgoed, hangers, planten op stam, geraniums en potgrond besteld worden. Bestellen kan tot uiterlijk maandag 6 mei. De Twente Zangers bezorgen op 10 en 11 mei de bestellingen in Rijssen, Markelo, Enter, Wierden, Nijverdal en Holten. Wie liever zelf de planten haalt, kan daarvoor terecht op vrijdag 10 en zaterdag 11 mei. De plantenkarren staan dan van 09.00 tot 22.00 uur op de parkeerterreinen bij Jumbo Veeneslagen en bij het winkelcentrum aan de H.J. van Opstallstraat.

De voorzitter ziet het tevreden aan. “We hebben gewoon een fantastische club qua energie. Er zit zoveel muziek in, of het nu gaat om de zang of om de activiteiten.”

Door Jenny ter Maat

Afbeelding