Kerstbomenverkoop op 't Veeld
Kerstbomenverkoop op 't Veeld J. Kenkhuis

Gezellige kerstsfeer bij verkoop kerstbomen op ’t Veeld

Zakelijk

Door Jenny ter Maat

RIJSSEN – Een groot aantal kerstbomen op ’t Veeld aan de Calunaweg is nu al voorzien van een labeltje. “Ongelooflijk hoeveel bomen er al gereserveerd zijn”, vertelt Jan Kenkhuis, eigenaar van het kerstbomenterrein. 

“In augustus hingen de eerste kaartjes er al in. Dat is dit jaar meer dan andere jaren.” De bomen kunnen elke dag van de week uitgezocht worden door de klant. Bij de ingang van het terrein hangt een doosje met kabelbinders, plastic labeltjes en watervaste stiften. Wie een boom uitgezocht heeft, kan z’n naam op het labeltje schrijven en dat aan de boom bevestigen. Kenkhuis: “Die boom is dan gereserveerd tot en met woensdag 14 december. Als de boom dan niet afgehaald is, wordt het labeltje verwijderd en gaat de boom weer de verkoop in.” Naast de kerstbomen zijn dit jaar ook weer kerstkransen verkrijgbaar.

Zo’n tienduizend bomen staan er op het perceel, dat eigendom is van de familie Kenkhuis uit Wierden. Het hele jaar door betekent dat werk aan de winkel. “Bomen bijknippen, de oude bomen eruit, en elk jaar een deel van het terrein helemaal rooien. Gemiddeld worden er jaarlijks zo’n 2000 bomen nieuw aangeplant”, vertelt Kenkhuis. “Afgelopen jaar was een slecht kerstbomenjaar. Bijna drie maand geen regen, veel te droog. We hebben wel beregend, maar toch is tien procent van de nieuwe aanplant gesneuveld en dat is meer dan andere jaren.”

Sfeervol kerstbos
Op de dagen dat de bomen gekocht en afgehaald kunnen worden verandert het perceel in een sfeervol kerstbos. Sfeervolle verlichting, er branden vuurtjes, er lopen kerstvrouwen rond, er is glühwein en chocomel, voor de kinderen staat er een plukboom vol met kerstkransjes en zijn er marsmallows. Zaterdag 10 december staan ook midwinterhoornblazers op het veld en is ’n oaln roop te horen over de Borkeld.

Veel familieleden van Kenkhuis zijn er die weekenden druk mee. “De kinderen helpen mee, twee schoondochters en een nicht zijn kerstvrouw, kleinkinderen zijn erbij, mijn broers, 70plussers, zijn ook van de partij. Mijn vrouw José komt met een grote pan erwtensoep voor de helpers”, somt Kenkhuis op. “Onze kinderen zijn in december allemaal druk met hun eigen werk, maar ondanks dat kijken ze hier elk jaar naar uit. We vinden het allemaal een mooi gebeuren en iedereen is enthousiast. Het is een mooi om met de familie hiermee bezig te zijn.”

“We proberen van het uitzoeken van de boom een feestje te maken. We genieten er zelf ook van. We zien onze vaste klanten weer, met kinderen en kleinkinderen. De mensen die voor het eerst komen zijn altijd verrast als ze zien wat er allemaal gebeurt en hoe de sfeer is.”

Zelf steken mag
De klant mag de boom zelf steken. “Met alle plezier. Er staan schoppen genoeg voor wie dat zelf wil doen. Maar we lopen er zelf ook met vijf, zes man om te steken. Desgevraagd kunnen we de boom ook in een net draaien en naar de auto brengen.”
De bomen kunnen gekocht en afgehaald worden op de zaterdagen 26 november, 3, 10 en 17 december van 09.00 tot ongeveer 15.30 uur en op de woensdagen 7 en 14 december van 13.00 tot 16.00 uur.
Parkeerplekken staan aangegeven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding