Afbeelding

Feestje op Reggesteyn: Ivo Lubbers (16) is Nederlands Kampioen Lassen!

Zakelijk

RIJSSEN – Hoe wordt een leerling, die de opleiding Mobiliteit & Transport volgt, ineens Nederlands Kampioen Lassen? De 16-jarige Ivo Lubbers uit Wierden kan dat uitleggen, want hij sleepte die landelijke titel in de wacht.

Het is feest op de techniekafdeling bij scholengemeenschap Reggesteyn in Rijssen. Een enorme slagroomtaart, vlaggetjes en een goudkleurige winnaars cup, ter ere van de nieuwe kampioen. De lesruimte van de opleiding Mobiliteit & Transport, met als decor de auto’s met geopende motorkappen, is voor even omgebouwd tot een feestzaal. De winnaar zelf zit op de rij stoelen vooraan, tussen zijn klasgenoten.

Ivo Lubbers heeft een unieke prestatie geleverd, benadrukt Daniëlle Hofsté, sectieleider en docent Mobiliteit & Transport. Ivo kwam op Reggesteyn in de basis trajectklas. ”Hij wilde in eerste instantie de kant van loonwerker op, vandaar de opleiding Mobiliteit & Transport. Helaas hebben we hier geen groot landbouwmaterieel; Ivo moest het vak leren met auto’s, fietsen en vrachtwagens.”

Leerlingen die deze opleiding volgen kunnen in het tweede jaar twee keuzevakken kiezen, die buiten de opleiding vallen. Hofsté: “Op Reggesteyn wordt waarde gehecht om te leren in de context, om te leren via een vakoverstijgend competentie of discipline. Ivo koos voor het vak booglassen als eerste keuzevak, omdat het als loonwerker erg het handig is dat je kunt lassen.”
Vanaf september vorig jaar ging hij elke dinsdagmorgen naar Kampus, waar Reggesteyn in het profiel PIE het keuzevak lassen verzorgt. “We zagen al snel hele mooie werkstukken deze kant op komen”, aldus Hofsté in haar toespraak. “Lasdocent Gerrit Smit was zeer onder de indruk van jouw werk.”

Winnaar voorronde
“De leraren kwamen er mee dat ik goed kon lassen”, vertelt Ivo. Zelf had hij dat niet direct in de gaten, hij maakte gewoon zijn werkstukken. “Maar ik vond lassen wel leuk.” Toen duidelijk werd dat hij een lastalent was, werd hij ingeschreven voor deelname aan de regionale voorrondes van het Nederlands Kampioenschap Lassen. Dat betekende veel extra uren oefenen. “Ivo heeft hieraan veel tijd besteed onder leiding van oud-docent Wim van de Merwe”, zegt begeleider Patrick de Kleijn. De ruimte om te oefenen kreeg hij onder andere bij zijn stagebedrijf Van den Brink Staalbouw.

Het resultaat mocht er zijn: in de regionale voorronde maakte hij de beste en mooiste las en komt met vlag en wimpel op de eerste plek. De Kleijn: “Ivo ging door naar de landelijk finale, en dan krijg je heel andere uitdaging. Hij heeft veel tijd en energie in de voorbereiding gestoken. Talent kun je in potentie hebben, maar je moet er ook uren oefenen in steken om je talent tot het maximale te ontwikkelen. En het gaat niet alleen om talent, je moet ook karakter hebben.”
Ivo rondde de las tijdens de landelijke finale met een fantastische kwaliteit af en is landelijk kampioen van zowel MAG als TIG Lassen. “En het nu niet afgelopen; doe mee aan het Europees Kampioenschap en het Wereldkampioenschap. Pak dat op!”, aldus De Kleijn.

Karakter
Hofsté: “Om het over karakter te hebben: we vinden je echt een uitblinker hoe je omgaat met je medeleerling die een beperking heeft. Helpen als hij valt, helpen als het even niet goed gaat: daar vinden wíj jou in uitblinken.” Ze overhandigt Ivo namens Reggesteyn een cadeaubon waar hij zelf iets voor kan kiezen. “Hij heeft immers al veel lascadeaus gekregen”, aldus Hofsté.
Gerwin Vossebelt van stagebedrijf Van den Brink Staalbouw overhandigt hem als cadeau een kleine haakse slijper.

Na alle lovende woorden is er applaus voor Ivo, die onder alle lof vrij nuchter blijft. Hij bedankt zijn begeleiders op school en bij Van den Brink Staalbouw, en snijdt vervolgens de feesttaart aan.

“Of ik zenuwachtig was tijdens de finale? Zeker. Iedereen die er was had meegedaan aan de voorrondes en iedereen had die gewonnen en kon net zo goed lassen als ik. Blijkbaar was ik de beste”, zegt Ivo, bescheiden. De Wierdenaar zegt de opleiding Mobiliteit vaarwel, en gaat verder met lassen. “Ik ga bij Smeot in Hengelo verder met de metaalopleiding.”
En doet hij mee aan het Europees Kampioenschap? Ivo, lachend: “Als ik zo ver kom, zeker.”

Meer te vieren
Er was meer te vieren bij Reggesteyn. Docent Daniëlle Hofsté was door haar leerlingen genomineerd voor de landelijke titel ‘Inspirerende techniekdocent van het jaar 2024’. Ze werd tweede van het land, een mooie prestatie. Daarnaast hebben haar M&T leerlingen ook een ware prestatie geleverd. Youri Jansen, Huub Sans en Sten Goorman zijn namelijk regionaal kampioen VMBO Mobiliteit en Transport geworden en werden afgelopen donderdag tweede van Nederland in de landelijke Skills Talent Finale. Woensdag 3 april worden deze vaktoppers gehuldigd.
De regionale kampioenen VMBO Produceren, Installeren en Energie, Jelmer Hietland en Luther Nijhoff, eindigden landelijk op de vijfde plaats.

Door Jenny ter Maat

Afbeelding