Een 'Beestenbende' op de Constantijnschool!
Een 'Beestenbende' op de Constantijnschool! Constantijnschool

‘Beestenbende’ op Constantijnschool met leeuwen, bizons, vissen, vogels, kameleons en meer

Algemeen

RIJSSEN – Een echte Beestenbende is het op de Constantijnschool deze week. Dieren en de creativiteit van leerlingen staan centraal in elke klas. Donderdagavond kan iedereen een kijkje komen nemen.

Door Jenny ter Maat

Wie de school binnengaat, ziet meteen dat er iets aan de hand is. In de hal hangen groene slingers, met daaraan papieren vogels en vlinders. ‘Beestenbende’ staat er met grote letters op de muur in de hal. Het is voor het eerst na corona dat de Constantijnschool weer een projectweek houdt. “Deze activiteit lag al een aantal jaren stil”, vertellen directeur Marcel Beukers en coördinator bovenbouw Corine Voortman.
Gezocht werd naar een thema dat in alle groepen behandeld kon worden. Thema’s als Kunst en Landen bijvoorbeeld, waarover al projectweken gehouden waren. Gekozen werd voor dieren: De Beestenbende. “Voor elke groep is er een apart thema, dat uitgewerkt wordt: huisdieren, reptielen, boerderijdieren, jungledieren, vogels, bosdieren, onderwaterwereld, Big Five en insecten. De leerlingen knutselen allerlei dingen die met het thema te maken hebben, en leren ook van alles over deze dieren.”

Het project werd gezamenlijk gestart op het schoolplein. Leerlingen die wilden, kwamen verkleed als dier. De leerkrachten lieten zich evenmin onbetuigd en hesen zich in een diertenue. Op de muziek van het liedje Thuis op Safari, van Kinderen voor Kinderen, werd een dansje ingestudeerd.
De afgelopen week werd niet alleen geknutseld over dieren, er waren ook uitjes waarbij kennis gemaakt werd met onder andere de dierenarts. Bij mooi weer wordt nog ene bezoek gebracht aan kinderboerderij Dondertman. Beheerder Emmy van kinderboerderij Eigen Erf uit Rijssen liet in de klas Pieter de Koningspython en Bart de Baardagaam zien.

Talentontwikkeling
“Zo’n projectweek met allerlei creatieve mogelijkheden en presentaties laat zien dat er veel talenten zijn in een klas, ook op het gebied van creativiteit. Als school hebben we ‘talentontwikkeling’ opgenomen in ons schoolplan. Ons doel is om leerlingen niet alleen taal, rekenen en lezen bij te brengen, we bieden hen ook de mogelijkheid om hun eigen talenten kunnen ontwikkelen.”
“We laten de creativiteit de vrije loop. Moet er een boom getekend worden, dan doet ieder kind dat op de eigen manier. Alles is goed.”

De kinderen zijn heel enthousiast, vertellen Beukers en Voortman. Een rondje door de klaslokalen laat zien dat elke groep op een eigen manier bezig is met het thema. De klas wordt omgetoverd tot een heel ander lokaal. Een waterwereld, zoals in groep 7, waar men de klas binnenkomt door onder een aquariumwand door te lopen. In een ander lokaal wordt een hutje in de Afrikaanse jungle gebouwd. Leerlingen knutselen kameleons, Afrikaanse hutjes, leeuwenkoppen, bizons, tijgers, zelfs een duikboot en veel meer.

Afsluiting project
Het project wordt donderdagavond 30 maart afgesloten. De leerlingen mogen verkleed naar school. Er is een kraam met suikerspin en een popcornkraam. Kinderen kunnen zich laten schminken als een dier; ouders, bekenden en studenten helpen daar mee. Koffie, thee of fris is ook verkrijgbaar.
Iedereen die wil is van harte welkom om een kijkje te nemen van 18.30 tot 20.00 uur in de Constantijnschool aan de Braakmansdijk.