Echtpaar Beltman is 60 jaar getrouwd.
Echtpaar Beltman is 60 jaar getrouwd. Foto: Bianca Hellemons

Echtpaar Beltman na 60 jaar getrouwd nog steeds gelukkig

Algemeen

RIJSSEN – Hendrik Jan (82) en Janna (81) Beltman-Tijhuis vieren woensdag 25 januari hun diamanten huwelijk. Mede doordat het stel drie maanden uit elkaar is geweest, wist Hendrik Jan wat hij miste. Vrijdagavond viert het echtpaar een klein feestje met hun 12 kinderen.

De magazijnmedewerker bij de Heka in Rijssen en het Rijssense dienstmeisje leerden elkaar kennen na een van de vele zangrepetities. Zij was 16, hij 17 jaar jong. “Het was een knappe meid”, zegt Hendik Jan. Maar door zijn oog voor mooie dames raakte het wel voor drie maanden uit. Na het zingen raakten ze met elkaar aan de praat en pakten ze de draad weer op waar ze drie maanden ervoor waren gebleven. “We zijn gewoon verder gegaan”, zegt Janna. “We hadden geen verkering, het liep gewoon vanzelf. Hij floot altijd als hij graag wilde dat ik aan de straat kwam.”

Snel trouwen

De relatie kwam in een sneltreinvaart toen ze moesten trouwen. “Niet omdat we zwanger waren”, benadrukt Hendrik Jan. De jonggeliefden konden een huisje krijgen, midden in het bos. “Mijn zwager kon een andere woning krijgen en zou uit het zomerhuisje vertrekken. Binnen vier weken hebben we alles geregeld.”

“Het ging allemaal erg vlug”, herinnert Janna zich nog. “In drie weken heb ik mijn jurk laten maken. Dat kon toen nog. En er lag een dik pak sneeuw toen we trouwden. Het was min 25 graden en er lag een dik pak sneeuw.” Terwijl het pasgetrouwde stel naar hun huisje reden bevroren de bloemen achterin de auto.

Hulp vanuit kerk

De eerste 3,5 jaar verbleef het echtpaar Beltman in het zomerhuisje. Het gezin werd uitgebreid met de komst van de eerste drie kinderen. Het huis werd te klein en in september ’66 kon het jonge gezin verhuizen naar de net nieuwgebouwde woning aan de Paulus Potterstraat, waar het stel nog steeds woont. Er volgden nog negen kinderen, waarvan twee tweelingen. “Ja, het was heel druk, zeker met twee keer een tweeling achter elkaar. Maar ik was bijna nooit ziek. En we kregen veel hulp vanuit de kerk. Dat hadden we ook wel nodig.” Ondanks de vele kinderen en de daarbij behorende was heeft Janna het niet altijd als druk ervaren. “De jongens speelden meestal in het veld. En het was bij ons altijd zoete inval.”

Ongeluk

Hendrik Jan heeft altijd alle monden kunnen voeden doordat hij steeds ander werk zocht. Van het magazijn bij Heka ging hij naar de persmachines en later naar de timmerfabriek in Enter. “Ik zocht steeds ander werk, waar je meer mee kon verdienen.” Maar in Enter ging het tot twee keer toe mis. Hendrik Jan bleef met zijn hand in de machine hangen. Hierdoor mist hij nu aan beide handen twee vingers. Janna: “Hij kwam van de ene op de andere dag thuis te zitten, ruim een jaar. Maar we hebben het samen gered.”

En ze redden het al zestig jaar samen, door goede en slechte tijden, zonder auto. Janna: “De kinderen hadden vroeger allemaal een taakje in huis. En we hadden de RVS aan huis.” En nog steeds kunnen Hendrik Jan en Janna rekenen op hun kinderen, die bijna allemaal nog in Rijssen wonen. Vandaag de dag doet ze elke dinsdagochtend met haar dochter de boodschappen.

‘Met elkaar praten’

Het stel kreeg acht dochters en vier zonen, heeft inmiddels 41 kleinkinderen en zelfs 24 achterkleinkinderen. Zorgen voor elkaar en er altijd zijn voor elkaar is volgens Hendrik Jan het geheim van de liefde. “Er is wel eens wat, maar dat heeft iedereen. Een meningsverschil moet je met elkaar uitpraten.” Het stel viert het jubileum vrijdagavond met een warm en koud buffet bij de schietvereniging, waar ze een zaaltje hebben gehuurd.