Henk van der Stouw vertelt over de expositie in het Koetshuis.
Henk van der Stouw vertelt over de expositie in het Koetshuis. Fotograaf: Jos Galgenbeld

Rijssen Hanzestad onderwerp van de expositie in het Koetshuis van Kasteel de Oosterhof

Algemeen

RIJSSEN – De foto-expositie “Rijssen Hanzestad” van fotograaf Henk van der Stouw werd zaterdagmiddag in het Koetshuis van kasteel de Oosterhof geopend. In een twintigtal foto’s aan de wand en een beeldenselectie op een groot beeldscherm, laat Van der Stouw de esthetica zien in de bedrijfs- en reclamefotografie.

Bescheiden

“Bij het spreken over Rijssen Hanzestad, doen we op zijn Oost-Nederlands altijd wat bescheiden,” zei directeur Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum bij de opening. “Maar uit de archiefonderzoek blijkt wel degelijk dat Rijssen een Hanzestad is geweest. Toch is het hier tamelijk vruchteloos zoeken naar klassieke middeleeuwse gebouwen met trapgevels en hijsbalken. Er was in Rijssen altijd genoeg geld om oude gebouwen snel te vervangen door nieuwe. Maar de ondernemersgeest, de werklust en het handelsvermogen zijn aard- en nagelvast verankerd in het DNA van het Rijssens bedrijfsleven. Daar zijn de bewijzen tegenwoordig nog altijd volop van te zien.”

Selecteren 

Henk van der Stouw vertelde hoe hij als beroepsfotograaf is begonnen en dankte zijn familieleden die hem daarvoor ooit de broodnodige duw in de rug hebben gegeven. In totaal maakte hij zo’n 13.000 foto’s. Volgens de fotograaf ligt het maken van de juiste beelden niet altijd voor het oprapen, maar hij zei wel steeds een boeiende uitdaging te vinden om met de juiste beelden ook het juiste verhaal te vertellen. Het selecteren van de beelden voor de expositie was niet gemakkelijk, “want bij iedere foto is wel iets te vertellen of heb je wat ongewoons meegemaakt dat de kijker er niet direct aan afziet. Maar het is gelukt,” aldus Van der Stouw, die gaandeweg het samenstellen van de expositie er steeds meer plezier in begon te krijgen. “Ik ben zelf nooit zo bezig geweest met het idee van exposeren, maar toen ik ermee mee bezig ging, vond het steeds boeiender om de selectie te maken. Bovendien stelt het me in staat op een mooie manier iets van het florerende bedrijfsleven te laten zien.”

Toegankelijk

De expositie van Henk van der Stouw van Studio 81 is vrij toegankelijk in het Koetshuis van kasteel de Oosterhof aan de Kasteellaan 1. Bezoekers wordt vriendelijk verzocht zich wel even te melden bij de balie in het Bouwhuis. De expositie loopt tot en met zaterdag 27 april, Koningsdag. Meer informatie op www.rijssensmuseum.nl 

Door Gerrit Dannenberg

De expositie wordt na de opening bekeken.
Ook de beelden op  het grote scherm trekken aandacht.
De exposant is in de buurt voor het verhaal achter de foto’s.