Oud-burgemeester Arco Hofland (links) en burgemeester Jurgen van Houdt lopen na de onthulling van het beeld weer terug naar hun plaats.
Oud-burgemeester Arco Hofland (links) en burgemeester Jurgen van Houdt lopen na de onthulling van het beeld weer terug naar hun plaats. Fotograaf: Jan Joost

Hoflands monument voor de democratie onthuld aan de Kerkstraat

Algemeen

RIJSSEN – Woensdagmiddag hebben burgemeester Jurgen van Houdt en zijn voorganger Arco Hofland samen het monument voor de democratie onthuld op volledig opgeknapte plein voor de bibliotheek aan de Kerkstraat. Het metalen kunstwerk is gemaakt door de Deventer kunstsmid Uwe Dobberstein. Hij kreeg de opdracht van oud-burgemeester Hofland om een monument te maken dat aandacht vraagt voor de kwetsbare democratie in onze tijd.

V-teken

Dobberstein koos voor een stalen object waarin een hand te herkennen is die het V-teken maakt, waarom de Engelse oorlogsleider Winston Churchill bekend stond. Het is bedoeling dat het beeld op den duur een patina buitenkant krijgt door de werking van metaal. Dobberstein zei dat het beeld dan definitief in Rijssen thuiskomt. De stand van de wijs- en middelvinger verwijst ook naar de wijzers van de klok op vijf voor twaalf. Hiermee wordt bedoeld dat we niet zo heel veel tijd meer hebben om onze democratie veilig te stellen. In de sokkel van het monument zit een mechanisme dat met lichtsignalen elke dat om vijf voor twaalf aandacht vraagt voor de democratie.

Oud-burgemeesters

Hofland toonde zich na afloop zeer content met de manier waarop de kunstenaar zijn wens gestalte heeft gegeven. Volgens Hofland kan het geen kwaad om je er voortdurend van bewust et zin dat onze democratie, die een grote verworvenheid, in zwaar weer verkeert en dat we dit niet zijn beloop moeten laten gaan. In de hal va het gemeentehuis werd door belangstellenden en genodigden nagepraat. Onder hen de Stadsgidsen en de oud-burgemeesters Henk Robben en Bernard Kobes van Wierden en Engelbert van Voorden van Rijssen.

Borders

De gemeentelijke groendienst heeft de afgelopen weken de gazonbulten uit de borders verwijderd en nieuwe beplanting aangebracht die minder gevoelig is voor droge zomers. Ook de andere beelden Jan met de Panne en het Eiervrouwtje hebben daarin weer hun prominente plaats teruggekregen.

Door Gerrit Dannenberg

Burgemeester Arco Hofland (links) en Jurgen van Houdt (rechts) worden ondervraag door Laurens Jan Stam. Naast Van Houdt met hoed kunstsmid Uwe Dobberstein uit Deventer.
Eerste loco-burgemeester Ben Beens spreekt de genodigden toe. Onder hen oud-burgemeesters van de omliggende gemeenten en de stad Rijssen.