Vrijwilligers Anita Smit, Janny Lookamp en Ineke Slot.
Vrijwilligers Anita Smit, Janny Lookamp en Ineke Slot. Jenny ter Maat

Speel-o-theek Pippeloentje leent uit: van Kidz Swayer en Lego tot grote collectie puzzels en spellen

Algemeen

RIJSSEN – Een Playmobil gymzaal ligt in stukjes op de tafel in speel-o-theek Pippeloentje. Vrijwilligers Ineke Slot en Janny Lookamp controleren ter teruggebrachte speelgoed. Ringen, brug, bal, hoepel en zelfs een fietsenrek: de gymzaal is compleet en kan terug in de uitleen.

Speel-o-theek Pippeloentje is gevestigd in de Oude Plus aan de Roelf Bosmastraat en elke vrijdagavond open van half zeven tot acht uur. “Behalve in de zomervakantie, dan zitten we dicht”, vertelt bestuurslid Anita Smit. De entree is aan de kant van het plein.

Bij Pippeloentje is speelgoed te vinden, veel speelgoed om uit te lenen, voor de jeugd van 0 tot 12 jaar en veel spellen voor spelertjes en spelers van 0 tot 99; van veel nieuwe en traditionele spellen zijn ook junioredities aanwezig.
De keuze is groot: Van Spelenderwijs leren lezen tot Shaun het schaap, van De Kolonisten van Catan tot Horen Zien Zwijgen. Voor de kleintjes is er onder andere speelgoed van Nijntje en van Fisher-Price; van een telefoon, een huisje, peuterpuzzels tot een bromtol. Er liggen dozen met Duplo, Lego, Playmobil en Knex.
Tientallen puzzels liggen op stapels in de kast, van een handvol grote puzzelstukken tot 1000 stukjes.

“Playmobil en spelletjes gaan qua uitlenen het hardst”, weet Anita Smit. “We hebben gezinnen als lid die alleen voor de spelletjes komen.” Van die spellen is dan ook een ruime collectie voorhanden.

Ook groter speelgoed, zoals fietsjes, een loopkarretje, glijbaan, blokkenwagen, traptrekker, kinderwagen, een keukentje, wordt uitgeleend. Smit laat de Kidz Swayer zien, een zit-step voor kinderen vanaf 3 jaar oud. “De Kidz Swayer lenen we heel vaak uit; die loopt als een trein.”

Pippeloentje vierde vorig jaar haar 30-jarig bestaan. De speel-o-theek was eerder gevestigd naast de bibliotheek, die toen nog in de Hoge Wal zat. “Dat was een hele mooie combinatie; mensen leenden boeken en ook speelgoed. Sinds we niet meer naast de bieb zitten, is het ledental wel wat teruggelopen.”

Ook grootouders en gastouders
Tien vrijwilligers houden de speel-o-theek draaiend. De speel-o-theek telt zo’n 40 leden. Niet alleen ouders, maar ook grootouders die zelf geen of weinig speelgoed thuis hebben en voor hun kleinkinderen telkens iets anders aan speelgoed of spelletjes lenen. Ook gastouders halen hier speelgoed, zodat er voor hun jonge gasten steeds nieuw uitdagingen klaarliggen. “Of opa en oma geven hun kleinkinderen een lidmaatschap.”

Ouders komen ook om spellen of speelgoed uit te proberen. “De aanschaf van nieuw speelgoed is duur, en als de kinderen het niet leuk vinden en het laten liggen is het jammer van het geld. Ouders lenen het spel eerst, en bevalt het, dan schaffen ze het aan.”
“Andere ouders kiezen er heel bewust voor duurzamer om te gaan met speelgoed en voor hun kinderen niet alles zelf te kopen. We zien ook leden die hier vroeger als kind zelf speelgoed uitzochten en nu met hun eigen kinderen komen.”

Lidmaatschap
Het lidmaatschap kost 20 euro per jaar. Daarvoor kan per keer 1 spel en 1 stuk speelgoed geleend worden. “Er is wel een voorwaarde wat het uitlenen betreft: per keer mag er maar 1 doos Lego of Playmobil tegelijk geleend worden. Anders is het bij inleveren wel heel erg veel stukjes tellen.”
Er mag 3 weken geleend worden, er kan 1 keer verlengd worden. Boete betaalt men bij te laat inleveren of als er onderdelen missen. “We willen het graag compleet aan anderen uitlenen”, aldus de vrijwilligers. Speelgoed reserveren kan ook.

Wie een kijkje wil nemen bij speel-o-theek Pippeloentje, of meer informatie wil, is van harte welkom op vrijdagavond. Dat geldt ook mensen die belangstelling hebben om hier vrijwilligerswerk te doen.
https://www.facebook.com/p/Speelotheek-Pippeloentje

Door Jenny ter Maat