Afbeelding
Eigen foto

Noah Ndikuriyo van Willem Alexanderschool is voorleeskampioen van Overijssel!

Algemeen

RIJSSEN – De 10-jarige Noah Ndikuriyo uit Rijssen is voorleeskampioen van de provincie Overijssel. Hij neemt het woensdag 22 mei op tegen de elf andere provinciale voorleeskampioenen, tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht.

Donderdag 11 april vertrokken vanaf de Willem-Alexanderschool Noah en zijn klasgenootjes in auto’s naar de provinciale finale van de voorleeswedstrijd, die gehouden werd in het ZINiN Theater in Nijverdal. De leerlingen werden gebracht door ouders en leerkrachten.

Uit elke regio van Overijssel deden er deelnemers mee. In totaal lazen 10 kinderen een fragment voor aan de jury. Zo ook Noah uit Rijssen. Hij las voor uit het boek ‘Bureau speurneus en de junglebende’ van Jozua Douglas. Een spannend boek over een detective die een vermist persoon moet opsporen in de jungle. Het is geen gewone opdracht, maar een soort wedstrijd waar verschillende detectives aan meedoen. “Er gebeuren spannende en grappige dingen in dit verhaal en hiermee wist Noah de jury en het publiek te boeien”, aldus leerkracht Annelon Schulenburg, die er samen was met leescoördinator Thea van ’t Oever van de Willem Alexanderschool. “Het was echt een feest, met een hele leuke aankleding met een theaterduo, en spelletjes tijdens het juryberaad. Alle lezers werden echt in het zonnetje gezet en op hun gemak gesteld.”

Het was niet te zien dat Noah zenuwachtig was. “Hij las helder en rustig voor en keek op de juiste momenten het publiek en de jury aan.” Bijna al zijn klasgenootjes waren aanwezig om hem aan te moedigen. Rond 21.30 uur kwam de jury met het verlossende antwoord: Noah Ndikuriyo is voorleeskampioen van Overijssel!
De jury gaf aan dat ze het unaniem erover eens was wie er dit jaar de kampioen zou moeten worden. Noah kreeg als compliment dat hij goed alle verschillende typetjes over kan brengen tijdens het lezen, zonder daarbij aparte stemmetjes te gebruiken. Als er een audioversie van het boek zou komen, zou Noah hem moeten inspreken, meldde de jury. “Hij heeft een fijne stem om naar te luisteren.”

Klas met bus naar Utrecht
Naast de titel ‘Provinciale Voorleeskampioen 2024’ ontving de Noah ook een beker, boekenbon en oorkonde.
Woensdag 22 mei neemt hij het in de landelijke finale op tegen de andere provinciale kampioenen. Deze finale vindt plaats in TivoliVredenburg in Utrecht. Het belooft een feestelijke middag te worden! Er is een deskundige jury, leuke en actieve presentaties en er wordt natuurlijk veel voorgelezen. En het allerleukst: de klassen van de voorleeskampioen worden met de bus opgehaald en zijn bij de finale aanwezig om hun kampioen aan te moedigen!

Door Jenny ter Maat

Afbeelding
Afbeelding