Wethouder Hans ter Keurst (PvdA) wint in 2012 de Karel van ’n Notoaris-wisselbeker.
Wethouder Hans ter Keurst (PvdA) wint in 2012 de Karel van ’n Notoaris-wisselbeker. Fotograaf: Jan Joost

De Platte Beker voor de beste promotor van het dialect

Columns

Er is maar één Nederlandse gemeenteraad die al ruim 20 jaar in de dialectmaand maart in het dialect vergadert. Alleen de gemeenteraad van Rijssen-Holten durft dit aan. In andere Twentse gemeenten wil dit prachtige gebruik maar niet van de grond komen. Oorzaak is vaak het hoge aantal raadsleden van buiten de gemeente. Begrijpelijk dat je dan niet zit te wachten op het plaatselijk dialect. Overigens mogen raadsleden die geen dialect spreken gerust Nederlands spreken in de dialectraad. 

Beetje jammer dat raadsleden die een dialect van elders spreken, dat nooit laten horen. Het toenmalige PvdA-raadslid Remi de la Haye uit Holten is een Limburger. Toch liet hij ons nooit van zijn Limburgs meegenieten. We zouden dat hier niet kunnen verstaan, wordt dan al heel snel gezegd. Maar de Limburgse troubadour Gé Reinders trad ooit op in het Parkgebouw met Muziekvereniging Wilhelmina. Hij sprak geen woord Nederlands, maar we konden zijn Limburgs prima volgen. 

Platte Beker

Aanstaande donderdagavond 26 maart is er weer de jaarlijkse dialectraad. Een echte raadsvergadering met een echte agenda en de raadsleden nemen officieel ook geldige besluiten. De gemeente Rijssen-Holten draagt de streektalen een warm hart toe. De plaatsnaamborden bij de invalswegen zijn tweetalig. Bij de receptie in het gemeentehuis hangt een groot bord dat je aanmoedigt om Sallands en Twents te spreken aan de loketten. De gemeente heeft meertalige trouwambtenaren om huwelijken in het dialect te sluiten. Ooit werd jaarlijks de Mr. Karel Schönfeld Wichers-wisselbokaal uitgereikt aan het raadslid of collegelid dat het dialect de beste dienst bewijst. Dat kon dus ook zelfs een niet-dialect sprekend raadslid zijn. Winnaars van de Platte Beker zijn CU-wethouder Bert Tijhof (2009), SGP-raadslid Gradus Kreijkes (2011) en de toenmalige PvdA-wethouder Hans ter Keurst (2012).

Dialectwedstrijd

De platte wisselbeker sneuvelde door toedoen van oud-burgemeester Arco Hofland (CDA). Hij wilde voorkomen dat de raadsvergadering zou veranderen in een dialectwedstrijd. De platte beker verdween, maar de jaarlijkse dialectraad bleef. Door het uitbannen van de dialectbokaal zorgde Hofland ervoor dat de dialectraadsvergadering nóg steviger ankerde in de Rijssens-Holtense politiek. Ooit sprak een tegenstribbelende burgemeester Bert van Voorden (SGP) dat hij de dialectraad alleen wilde toestaan, “als het geen vertoning zou worden.” De gemeenteraad liet daardoor nóg duidelijker uitkomen dat je ook in het dialect heel serieus kunt vergaderen. 

Kiezerstaal

De Mr. Karel Schönfeld Wichers Wisselbokaal kreeg - dankzij gemeentebode Erik Brinks die destijds ook jurylid was - een ereplaats aan de wand van de raadszaal. Het certificaat hangt er ook. Misschien durft in de toekomst een raadslid de Platte Beker weer in ere te herstellen. Een wisselbeker is duurzaam vanwege het hergebruik en een passende beloning voor raadsleden die minstens één keer per jaar de taal van hun kiezers durven te spreken. We wachten af…

oneens of onjuist: dannenberg@twenthetekst.nl

De Platte Beker is ook echt platgeslagen. Hij staat nu op een wandplankje in de raadszaal.