Het aloude café ’t Kolkje aan de Nijverdalseweg in 2006.
Het aloude café ’t Kolkje aan de Nijverdalseweg in 2006. Fotograaf: Jan Joost

’t Kolkje was een café en de horecavergunning bestaat nog steeds

Columns

In 2006 heb ’t Kolkje op de foto gezet. ’t Kolkje ligt niet in de gemeente Rijssen-Holten, maar net in de gemeente Wierden. Het pand en de omliggende gronden waren toen al eigendom van Mercedeskoning Jan Baan. De Mercedesster staat naast de uitspanning. De glanzende gebouwen van Mercedes en Ford kwamen later. De Oude Morsweg was in 2006 volledig open. Je kon met de auto rechtstreeks van het Noorderbos naar de Nijverdalseweg rijden. Het eerste gedeelte stond in de volksmond bekend onder de weinig vleiende naam “Skoojersmos”. Ooit was daar een woonwagenkamp. 

Auto-imperium

Het laatste stuk Oude Morsweg liep over de percelen van Baan die ook de aanpalende weilanden in eigendom had. Dat hij zijn percelen aan elkaar zou trekken, was al vroeg bekend. Met het gestaag uitbreiden van Baans auto-imperium gebeurde dat ook. 

Vergunning

’t Kolkje was eerst een café en werd later in zijn geheel een woonhuis. Ik dacht dat de zoon van Jan Baan erin gewoond heeft. Een horecavergunning op zo’n pand blijft dan gewoon van kracht. Stel dat Baan ’t Kolkje naar de overkant had verplaatst, dan had hij op alle gewenste momenten weer een café kunnen beginnen. Zo ver is het nooit gekomen. Hoewel… Het kan bijna geen toeval zijn dat Baan inmiddels een aanvraag heeft ingediend voor de bouw van een zogenaamd “mobiliteitshostel” aan de andere kant van de Nijverdalseweg. Precies tegenover de plek waar ooit ’t Kolkje stond. Maar nu wél op grondgebied van Rijssen-Holten. De gemeenteraad heeft al toestemming gegeven voor de nieuwbouw. 

Klookn skutter

Het mobiliteitshostel is in eerste instantie bedoeld voor de klanten van Baan. Ze brengen hun auto voor een onderhoudsbeurt en kunnen dan eten en slapen in het Baan-mobiliteitshostel met vijf kamers. Een nieuwe naam met de tapvergunning van vroeger. Die Jan Baan is lang niet gek. Zo iemand noemen we in Rijssen “nen klookn skutter”. 

oneens of onjuist: dannenberg@twenthetekst.nl 

--------------------------------------------------------------- 

* Naar aanleiding van het stuk van vorige week, kreeg ik van Jan Lankamp de volgende reactie: “Ik lees altijd met belangstelling je artikelen in de week van Rijssen. Deze keer over het windhondenrennen. Weet je dat de huidige voorzitter, Arend Kippers, een kleinzoon is van een van de oprichters? Zijn opa was mijn oom.” Verder vertelde Jan dat de windhondenwedstrijden niet op Koninginnedag werden gehouden maar altijd op tweede paasdag. Dat is natuurlijk ook zo, want in het paasweekend heb de windhondeneigenaren al volop rond de Koerbelt zien bivakkeren in caravans en campers. Van kreeg ik aanvullende informatie over Arend Kippers. Voor het volledige verhaal over de windhondenclub, ga ik contact met hem opnemen. 

** Dinant ter Stal stuurde ook een aanvulling op het artikel over de windhondenrenbaan en Excelsior. “Ik zie op de foto een goal staan. Toentertijd werd op het middenterrein getraind. Ik ging daar regelmatig kijken naar het team van mijn broer. Daarin zaten onder andere Jan Smalbrugge (Jan va Broekje, al overleden), Greadske Borkent, ‘n jongn Mans ter Stal, Hans van de Köster (Averesch, Nijverdalseweg), Wim Maassen van de Brink (‘n kezeboer) en vele anderen. Een heel mooi jeugdteam met schitterende voetballers.” Die laatste zin zal de “veteranen” goed doen.

Schets van het mobiliteitshostel dat Baan gaat bouwen aan de Nijverdalseweg op grondgebied van Rijssen-Holten.