Afbeelding
Jenny ter Maat

Energiecoaches Rijssen-Holten brengen praktische tips aan huis, gratis en vrijblijvend

Natuur en milieu

RIJSSEN – De bel van de woning aan de Holterstraatweg in Rijssen gaat. Aan de deur melden zich de energiecoaches Yvonne van de Riet en Herman Grooten, klaar om hun adviezen te geven op alle energievragen van de eigenaar.

Het huis is de helft van een vooroorlogse twee-onder-een-kapper. Het pand werd 7 jaar geleden gekocht door Dina Bouwhuis en is daarna verbouwd. Ze kocht het huis met een energielabel G; inmiddels is er qua isolatie wel het een en ander gedaan. “Ik wil graag advies over hoe ik mijn huis het beste kan verwarmen. En misschien wil ik op een gegeven moment ook zonnepanelen. Wat zijn nu mooie en betaalbare manieren om mijn huis energievriendelijker te maken?”, is haar vraag.

Aan tafel, bij een kop koffie, geven de coaches aan hoe ze te werk gaan. “We zijn vrijwilligers en geven alleen adviezen. Als eigenaar kies jezelf of je daar al dan niet gebruik van maakt”, legt Van de Riet uit. Grooten: “We hebben geen enkele binding met leveranciers. Bewust niet. Wij vertellen hier ons verhaal: we kijken wat we zelf aan dit huis zouden gaan doen.” Op tafel liggen inmiddels energienota’s en jaarafrekeningen met het aantal kubieke meters dat afgenomen is.

Bij de verbouw van het huis werd de keuken aan de straatkant verplaatst naar de nieuwe aanbouw. Aan de straatkant kwam een kantoordeel, met een extra toilet. De oorspronkelijke huiskamer werd een slaapkamer. De verbouwde delen van het huis werden geïsoleerd en de elektriciteit werd compleet vernieuwd. Echter, moet het kantoorgedeelte aan de voorkant van het huis verwarmd worden, dan blijkt het hele benedenhuis behaaglijk warm te worden.

Draadloze thermostaat
De coaches gaan aan de slag. De eerste vraag is in hoeverre het huis geïsoleerd is. “Als je warmte in je woning brengt, moet die er ook in blijven”, aldus de coaches. Met een apparaatje wordt de warmte van muren, plafonds en vloeren gemeten. De woning blijkt goed geïsoleerd.
De volgende, belangrijke vraag is: waar zit de thermostaat? Die bevindt in de gang, op de plek waar de oorspronkelijke huiskamer was. “Doordat de thermostaat op die plek zit, verwarm ik eigenlijk alles om mijn kantoor warm te krijgen. Terwijl ik overdag alleen maar in de praktijk ben en pas aan het eind van de middag en ’s avonds in de huiskamer”, vertelt Bouwhuis.

“De thermostaat moet verplaatst worden naar de ruimte waar je de meeste warmte nodig hebt, naar de huiskamer”, adviseren de coaches. De thermostaat is simpel te verplaatsen. Een kabeltje vanaf de gang door de slaapkamer wegwerken naar een plek in de huiskamer. Een andere optie is een draadloze thermostaat. Daar zijn ook verschillende systemen in.

Infrarood panelen
In de praktijkruimte kan dan gewerkt worden met infrarood panelen, die aan het plafond bevestigd kunnen worden. “Het paneel straalt warmte naar beneden. Als je eronder zit word je warm, en hoef je niet constant je thermostaat op te draaien.” Er is keuze genoeg: of een groter paneel, of twee kleinere panelen. “Wil je voor het infrarode paneel de lange of de korte infragolf? De ene is namelijk eerder warm dan de andere. Je moet ook weten welk vermogen er nodig is voor deze ruimte, of kom hiervoor even langs bij het loket GroenDoen.”

Dan komt de vraag over zonnepanelen aan bod. Het dak ligt aan de zuidkant, dat is gunstig. De deur van de meterkast gaat open. “Er is ruimte voor aansluiting van zonnepanelen, dat is geen probleem”, constateert Grooten. Ook de hoeveelheid zonnepanelen wordt aangekaart: “Wil je later ook een warmtepomp, of een elektrische auto?” Daar wordt de komende tijd nog even over nagedacht. “Fijn dat ik nu weet wat ik doen kan”, bedankt Bouwhuis de coaches.

Gratis, onafhankelijk, vrijblijvend
De gesprekken met de energiecoach zijn voor inwoners van de gemeente Rijssen-Holten. Energiecoaches zijn vrijwilligers, geen ambtenaren. De gesprekken zijn gratis; adviezen zijn vrijblijvend en onafhankelijk. De coaches geven ook advies over allerlei simpele methoden, zoals het aanbrengen van tochtstrippen en hoe het minst radiatorwarmte verloren gaat.
Aanmelden voor een gesprek kan door langs te komen bij Energieloket Groen Doen, Elsenerstraat 12, op maandag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op donderdag van 13.00 tot 20.00 uur. Hier zijn ook voorbeelden van materialen te zien.
Men kan ook een gesprek aanvragen via www.rijssen-holten.nl/groendoen, door te bellen naar 0548 785 709 of te mailen naar energieloket@groendoenwij.nl.

Door Jenny ter Maat

Afbeelding