Jan Kwintenberg was een van de personeelsleden van Omefa die een baan kreeg bij de DOMO in het Drentse Beilen.
Jan Kwintenberg was een van de personeelsleden van Omefa die een baan kreeg bij de DOMO in het Drentse Beilen. Foto: Jan Kwintenberg

Omefa Rijssen dicht; weemoed, maar ieder nadeel heeft zijn voordeel

Columns

Twee weken geleden schreef ik in deze rubriek over de ondergang van de Rijssense melkfabriek Omefa. Het verpakken van kindervoeding werd zo’n 20 jaar geleden verplaatst naar de DOMO in Beilen en een deel van het Rijssense personeel reisde vanaf toen iedere dag naar Drenthe. In dat verband noemde ik mijn oude klasgenoot Jan Kwintenberg. Hij zal 59 zijn, vermoed ik. 

Reacties

Ik kreeg daarop een reactie van Henk Haase. Hij mailde: “Met aandacht heb ik jouw artikel over Omefa gelezen. Jan Kwintenberg heeft inderdaad in Beilen gewerkt, maar werkt nu alweer geruime tijd in de Friesland Campina-vestiging te Wageningen. Zelf werk ik nog steeds in Beilen.”

Personeel

Gelukkig had Henk in de CC ook zijn oud-collega Jan Kwintenberg meegenomen. En Jan reageerde iets later met een mooie mail, waardoor alle stukken helemaal op hun plaats vallen. Met Jans toestemming mag de mail gepubliceerd worden en dat geeft een mooi beeld hoe het verder kan met het personeel als een Rijssens bedrijf de poorten sluit.

Na de sluiting

Jan Kwintenberg schrijft: “Leuk om het artikel te lezen over vroeger. Ik zal je vertellen hoe het met mij is verder gegaan na de sluiting van Omefa. Destijds ben ik begonnen op 4 augustus 1980 als operator en ik heb me opgewerkt tot teamleider mengen/verpakken babyvoeding.”

Fabriekje

Hij vervolgt: “Na 23 jaar te hebben gewerkt bij Omefa werd ons mooie fabriekje gesloten. Dat was wel even slikken en dat deed pijn. Maar anderzijds heeft de sluiting van Rijssen mij ook wel veel goeds gebracht in mijn carrière. Ik ben in Beilen begonnen als verpakkingstechnoloog babyvoeding. Daar heb ik mogen werken tot 2017. Door een reorganisatie ben ik als senior verpakkingsontwikkelaar begonnen bij Research & Development in Wageningen en daar werk ik alweer 6 jaar. Vanwege mijn functie ben ik regelmatig onderweg naar andere landen als China waar wij onze babyvoeding verkopen. Tegenwoordig werk ik veel thuis en hoef ik gelukkig niet meer elke dag van Rijssen naar Wageningen te reizen.”

Engels-Twents

Over het Twents schrijft Jan: “Soms praat ik bij R & D - waar we 37 nationaliteiten hebben en de voertaal Engels is - in het Riessens met collega’s oet Twente. Dan kijken anderen mij aan met een blik: waar komt die vandaan? Maar al met al ben ik zeer tevreden over mijn carrière na de sluiting, maar toch denk ik toch soms met weemoed terug aan die goede oude tijd bij Omefa in Rijssen,” aldus Jan Kwintenberg.

Het is een cliché, ik weet het, maar om met de grote Cruijff te spreken: ieder nadeel heeft zijn voordeel.

Aanvullingen of verbeteringen: dannenberg@twenthetekst.nl