Afbeelding

Het Burg. G. J. Smitplein is geruisloos verdwenen

Columns

Kunnen straatnamen in Rijssen zo maar verdwijnen? Want dat is gebeurd met het Burgemeester G. J. Smitplein dat sinds kort van de aardbodem is verdwenen. 

Persoonlijk

Het Burgemeester G. J. Smitplein werd indertijd genoemd naar de legendarische oud-burgemeester Gerrit Jan Smit. Het bevond zich op de binnenplaats van het politiebureau aan de Molenstalweg. Deze moderne kazerne werd gebouwd in 1987 dankzij de inspanningen van Gerrit Jan Smit, de eerste SGP-burgemeester van Rijssen. Hij ging persoonlijk naar Den Haag om bij de Minister van Binnenlandse Zaken geld los te krijgen voor de bouw van het nieuwe politiebureau aan de Molenstalweg.

Dank 

Als dank voor zijn inspanningen vernoemde het politiekorps in 1987 de binnenplaats van het nieuwe politiebureau naar de burgemeester. Op de website Erfgoed Rijssen-Holten staat een tamelijk vage krantenfoto waarop Smit het straatnaambord onthult onder toeziend oog van de Rijssense dienders.

Burgemeestersstraten

Rijssen heeft verschillende straten die genoemd zijn naar burgemeesters: de Wijnand Zeeuwstraat, de Meindert Hobbemastraat en de Burgemeester Knottenbeltlaan. Maar het vernoemen van straten naar nog in leven zijnde plaatsgenoten is in Rijssen al lang losgelaten. De gemeente besloot zelfs helemaal van dit gebruik af te stappen. Oud-wethouder Gerrit Harbers (CDA) zei onlangs dat ten gemeentehuize wel eens de grap werd gemaakt dat er wel degelijk straten naar burgemeester Smit waren genoemd: de Smitjesdijk en ’n Smitn-Eane. Maar kenners van de Rijssense historie weten dat deze straatnamen niet naar een persoon zijn genoemd. De kans dat Smit ooit een straatnaam zou krijgen, was gewoon verkeken door het besluit van de gemeenteraad. De raad speelde op safe, want het vernoemen naar personen kan ook ongewenste gevoeligheden veroorzaken. 

Geruisloos

Het vernoemen van het binnenplein van het politiebureau naar Smit was dan ook geen officieel gemeentebesluit, maar een gebaar van het politiekorps richting hun burgemeester. De politiemensen van toen deden zelf een paar cent in de pot voor het officieuze straatnaambord. Zo’n ongeregistreerd bord kan daarom ook geruisloos verdwijnen. Dat is ook gebeurd nu het politiebureau aan de Molenstalweg sinds kort plaats gemaakt heeft voor een splinternieuw medisch centrum. 

Jammer 

Met de geruisloze verdwijning van het straatnaambord, verdwijnt ook dit stuk herinnering aan de iconische burgemeester Smit die door zijn politiemensen op handen werd gedragen. Jammer om het te moeten zeggen, maar er zijn de afgelopen jaren wel meer waardevolle zaken geruisloos verdwenen. Niemand weet waar het bord is gebleven. Het was een mooi object geweest voor het Rijssens Museum. Karel van ’n Notoaris (mr. K. D. Schönfeld Wichers) schijnt in zulke gevallen altijd te hebben gezegd: “Gelukkig he’w de foto’s nog.”

Onjuist of onvolledig? Mailen naar dannenberg@twenthetekst.nl

Fotobijschrift: Het officieuze straatnaambord op de binnenplaats van het politiebureau aan de Molenstalweg waar nu het nieuwe medisch centrum staat. Foto: Gerrit Dannenberg

Afbeelding
Afbeelding