Afbeelding

Een bos vol ‘gevaar’

Columns

Een bepaalde vorm van zelfredzaamheid in de natuur is niet gek. Ga je wandelen in de Alpen neem dan altijd regenkleding mee. In Canada is berenspray wel handig en ga je op Sumatra een jungletocht maken, doe dan een lange broek aan tegen de bloedzuigers. Dat laatste adviseren wij trouwens ook op de Sallandse Heuvelrug, ter bescherming tegen teken…. Maar dan heb je het grootste risico op onze berg wel uitgesloten zo’n beetje.

Alle risico’s uitsluiten in de natuur kan nu eenmaal niet, maar we doen wel ons best. Zo zijn we als natuurorganisatie verplicht bomen langs wegen en paden te controleren. Deze boomcontrole valt onder de zogenaamde ‘zorgplicht’. Na winters met sneeuw en vorst, maar ook zeker na de droge zomers van afgelopen jaren, zien we meer dode takken in bomen. Als deze takken boven een weg of pad hangen vormen ze een gevaarlijke situatie voor u als recreant en worden ze verwijderd.

Ook dode bomen, langs wegen en paden, kunnen voor een gevaarlijke situatie zorgen. Bij dode bomen kijken we goed of er geen nest of holte in zit. Boomholtes zijn favoriet bij vele dieren, zoals spechten, marters, vleermuizen en eekhoorns. Zij gebruiken het graag als nestgelegenheid of schuilplek. Staat een dode boom in het bos, dan blijft ie sowieso staan. Staat hij aan de rand van het bos, dan is het belangrijk om goed naar de valrichting te kijken.

Komende weken zullen we weer een inventarisatieronde maken. Dit is een fikse klus in zo’n groot natuurgebied als de Sallandse Heuvelrug. Vele tientallen kilometers zandpaden, wandelpaden, fietspaden, ruiterpaden en MTB-paden moeten worden gecontroleerd. De bevindingen worden genoteerd in een logboek. Noodzakelijke vervolgacties worden gelijk uitgevoerd of op korte termijn ingepland.

Misschien bekijkt u de omgeving, na het lezen van dit blog, met een extra kritische blik. Ik wil u dan wel graag adviseren, bij het checken van de hoge bomen niet te vergeten uw voeten goed op te beuren, want er is nog geen boomwortel-zorgplicht.

Ine Nijveld - van der Borg
senior boswachter publiek

Staatsbosbeheer
team Salland | provinciale eenheid Overijssel