ds. Klaas van der Kamp (rechts) opent de expositie van de eigentijdse Goudse Kruiswegstaties in het kasteel. Uiterst links kunstenaar Willem Hesseling.
ds. Klaas van der Kamp (rechts) opent de expositie van de eigentijdse Goudse Kruiswegstaties in het kasteel. Uiterst links kunstenaar Willem Hesseling. Foto: Jan Joost

Exposities over Kunst & Religie geopend in het Rijssens Museum

Uitgaan en cultuur

RIJSSEN – De exposities van de hedendaagse Goudse Kruiswegstaties van Willem Hesseling en The Creators Art van Henk Kleijer zijn vrijdagmiddag onder grote belangstelling geopend door ds. Klaas van der Kamp.

Voorafgaand aan de openingshandeling in kasteel de Oosterhof, hadden genodigden en belangstellenden zich verzameld in de grote zaal van het Koetshuis. Daar werd passiemuziek ten gehore gebracht door (oud-) leerlingen van de Muziekschool Rijssen en stadsorganist Dick Sanderman. Sanderman zelf had het Rijssens Museum vorig jaar getipt over de Goudse Kruiswegstaties, met als gevolg dat ze nu in het Rijssens Museum te zien zijn.

Boeb van der Hoorn

De kunstenaars Willem Hesseling en Henk Kleijer vertelden zelf heel kort iets over de beweegredenen van hun kunstenaarschap. Conservator Jan van de Maat gaf tekst en uitleg over de derde mini-expositie van liturgische voorwerpen uit de nalatenschap van wijlen kapelaan Boeb van der Hoorn.

Het Louvre

Classispredikant van Overijssel en Flevoland, ds. Klaas van der Kamp, was bereid gevonden de opening van de exposities te verrichten. Van der Kamps confrater sinds 14 jaar in de streektaalkerstnachtdienst van RTV Oost, bisschoppelijk vicaris Ronald van der Kamp, liet het gezelschap groeten vanaf zijn vakantieadres in Parijs. “Ronald heeft gekozen voor het Louvre,” zei Van der Kamp, “en ik voor het Rijssens Museum.”

Kunst & Religie

Van der Kamp sprak over het thema “Kracht van het beeld” en was blij dat een culturele instelling als het Rijssens Museum ook ruimte gaf aan de inbreng van de religie. “Zeker ook omdat kunst en religie heel dicht bij elkaar liggen en eigenlijk broer en zus zijn.” De kracht van beelden bewees hij door de aanwezigen hem te typeren eerst zonder en daarna mét priesterboordje. “Eigenlijk kun je wel stellen dat beelden nog krachtiger werken dan woorden.” Hij waarschuwde echter ook voor een te grote fixatie op één beeld, omdat ook dit tot vergissingen kan leiden.

Opening

Hierna toog het gezelschap naar de wisselzaal op de eerste etage van de havezate, waar Van der Kamp door het omdraaien van de deursleutel de expositie opende. De expositie van Henk Kleijer in het Koetshuis werd geopend door de expositieruimte toegankelijk te maken door het weghalen van een zijden strik.

De exposities zijn te zien tot en 15 maart. Wie alleen de tijdelijke exposities wil zien kan dat tegen betaling van € 3,50. Vrienden van het museum (en ook wie vriend wordt) hebben gratis toegang.

Bij de kruiswegstaties is een gids verkrijgbaar. Daarin staan alle schilderijen van het lijden, sterven en de opstanding van Christus afgebeeld met uitleg. Theoloog Hans Bouma schreef bij elk schilderij een passend gedicht. De gids kost € 14,95. Meer informatie op: www.rijssensmuseum.nl