Wethouder René de Koff krijgt het eerste exemplaar aangeboden door Jolanda Agteresch.
Wethouder René de Koff krijgt het eerste exemplaar aangeboden door Jolanda Agteresch. Parkgebouw

Parkgebouw laat in uitgebreid programma ook haar ‘wortels’ zien, met regionale artiesten op podium

Uitgaan en cultuur

RIJSSEN - De afgelopen week viel hij in meer dan 20.000 brievenbussen: het nieuwe Parkgebouw programma 2023-2024. En binnen drie dagen waren er al bijna 1000 kaarten verkocht. “Tot zover de cijfertjes”, lacht Jolanda Agteresch, directeur van het Rijssense theater. “Het gaat nu om wat ín het programma staat. En dat is blijkbaar prima, gezien de positieve start van de verkoop.”

Cultuurwethouder René de Koff kreeg het eerste exemplaar van de mini-brochure uit handen van Jolanda. De Koff: “Het ziet er goed uit, het Parkgebouw biedt een prachtig en gevarieerd cultureel programma, met gelukkig veel ‘lokale helden’.” Jolanda beaamt dat: “De verenigingen zijn belangrijk voor ons, altijd al geweest en we zijn blij dat zij weer volop gebruik kunnen maken van de Oude Dame. Voor repetities, maar ook voor hun concerten en uitvoeringen.”
In het programma staat inderdaad heel wat plaatselijk talent. De Twente Zangers zingen met Sterre van Boxtel, het Rijssens Mannenkoor met Henk Poort, Muziekvereniging Wilhelmina viert haar 125-jarig jubileum, gymnastiekvereniging VEK geeft haar grote uitvoeringen en toneelverenging PUUR is terug.

Muziek, klassiek, toneel, film en meer
“Ons motto is Parkgebouw Voor Iedereen, dus bieden we een programma dat zo veel mogelijk mensen aanspreekt: muziek, familievoorstellingen, klassiek, toneel en natuurlijk ook weer film”, aldus Agteresch. Ze vertelt dat na de pandemie veel bijeenkomsten moesten worden ingehaald, waardoor er ‘letterlijk’ minder ruimte voor de film was. “Maar dit seizoen staan er weer minstens vijf films gepland in de grote Herman Wessels zaal, waaronder ‘Sonny Boy’.
Naast deze film, een waar gebeurd verhaal dat speelt rond de Tweede Wereldoorlog, staat er dit seizoen op het programma ook een toneelstuk naar dit bekende boek van Annejet van der Zijl. Jolanda: “Solostories brengt dit verhaal naar het podium. Zij was onder meer ook verantwoordelijk voor de producties ‘Ma’ en ‘Nu ik je zie’. Er staat altijd één boek centraal en slechts één acteur of actrice speelt het stuk. Erg knap en altijd ontroerend mooi.” In dit toneelstuk speelt acteur Tarikh Janssen de zoon van de Surinaamse Waldemar en Nederlandse Rika en gaat hij op zoek naar zoek hun verhaal en zijn roots.

Veel muziek
Naast film en toneel is er natuurlijk nog veel meer te beleven. Muziek is een belangrijk onderdeel van het programma. Het komend jaar staan onder meer The Dutch Eagles, Carola Smit, Supertrap, CCR-Revival, John Denver The Tribute, The Dubliners Experience, Infloyd en Elvis The Music op het podium. Maar ook jazz-en funkfans kunnen hun hart ophalen met Michiel Borstlap die muziek van Herbie Hancock speelt.
De kinderen worden ook niet vergeten. Bing, Fien & Teun én de Zin in Zappelin Live Theatershow met niemand minder dan Fenna Ramos komen naar Rijssen. En liggen de kinderen in bed, dan zijn de mama’s aan de beurt met Tis Hier Geen Hotel 2 en Opvliegers: Girls on fire. “Papa’s mogen ook mee hoor”, knipoogt Jolanda.

‘Laten zien waar je vandaan komt’
Aan de mensen die van streekvoorstellingen houden is natuurlijk ook gedacht. Zo komen Nathalie Baartman en De Bössels met een Twents liedjesprogramma. Uiteraard doortrokken met Baartmans typische Twentse humor.
Helligen Hendrik is Bar & Boos, Gewoon Aans brengt een nieuw stuk en de Enterse toneelvereniging Met Mekaa speelt maar liefst drie keer. Twentenaar Erik Neimeijer zingt en vertelt over de grootste ego’s van de countrymuziek: de Highway Men. Tot slot staan er twee regionale orkesten op de planken: Phion, orkest voor Overijssel en Gelderland en jeugdorkest Symfonia Jong Twente.
“Het is belangrijk om te laten zien waar je vandaan komt”, benadrukt Jolanda. “Onze wortels liggen in Twente en daarom bieden we natuurlijk theater uit de regio, herkenbaar en toegankelijk voor iedereen. Zoals we zelf ook zijn. We vragen niet voor niets: Goa’j Met?”

Wie mee wil gaan kan op meerdere manieren boeken. Dat kan online via www.parkgebouw.nl, of telefonisch en aan de balie op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.00 uur.
Wie de brochure niet heeft gekregen kan deze afhalen in het Parkgebouw.