Afbeelding
Jenny ter Maat

De Sterkerij gaat verhuizen: keuken, fietsenmakerij, spuiterij, productieafdeling en kantoor onder één dak

Zakelijk

RIJSSEN – De Sterkerij gaat verhuizen. “Na de bouwvak gaan we over naar de nieuwe locatie, Nijverheidsstraat 45. Ooit begonnen we met 2 medewerkers op één locatie, dat zijn nu ruim 100 medewerkers op 4 locaties. Straks samen op één locatie: onze droom komt uit”, aldus algemeen directeur Marco Woertman.

“We hebben overal te weinig ruimte. De keuken barst uit z’n voegen, de fietsenmakerij is te klein geworden door de groei, elke afdeling heeft meer ruimte nodig. En ook een betere ruimte om zich goed te kunnen presenteren”, vult Henk Rozemuller, voorzitter van stichting De Sterkerij, aan.

De Sterkerij heeft als doel om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan zinvol werk te helpen. Het bedrijf startte 15 jaar geleden en groeide constant door wat werknemers en activiteiten betreft. De Sterkerij is momenteel gevestigd aan de Ethaanstraat, waar onder andere de keuken en de fietsenmakerij zich bevinden, aan de Heliumstraat, waar de inpak- en productieafdeling gevestigd is en aan de Celsiusstraat, waar de spuiterij een onderkomen gevonden heeft. “Hier gaan kant en klare bouwpakketten, blokhutten, tuinhout en dergelijke, door de spuitstraat en worden daarna weer netjes als bouwpakket ingeseald.” Deze 3 locaties komen na de zomervakantie onder één dak.
De vierde locatie is bedrijfsrestaurant Steely’s van Voortman Steel Group; de medewerkers daar blijven werken in het restaurant zelf.

Immens groot pand
In het pand aan de Nijverheidsstraat, tussen Timmerfabriek De Mors en Ter Steege Potten, zijn bouwbedrijven volop aan het werk. Het is een immens groot pand, 6000 vierkante meter. “Aan de voorkant zie je dat er niet aan af, maar daarachter strekt het pand zich uit tot aan de Maatgraven.” Het pand heeft twee verdiepingen. Liften en invalidentoiletten zaten er niet in, die worden nu gerealiseerd. “Wat we met eigen mensen kunnen doen, zelf platen afhalen en overspuiten zodat het er fris en netjes uitziet, dat doen we zelf.”

De indeling is zo goed als rond. “Op de begane grond komen de fietsenwinkel en de kantine. Er komt een hele mooie grote showroom voor fietsen aan de voorkant van het pand. De werkplaats komt in de hal daarachter. We hebben ook altijd voorraden fietsen, die staan nu ook overal en nergens, en die komen hier ook.” De horeca, keuken en de catering, wordt ook uitgebreid. “De keuken hier wordt drie keer zo groot als de huidige keuken. Er komt een mooie grote spoelkeuken, en een ruimte om de karren voor de catering neer te kunnen zetten. Alles kan veel efficiënter ingericht, omdat we nu de ruimte hebben.”

Dat geldt eveneens voor de spuiterij, waarvan de machines zo neergezet worden dat de routing in het proces veel logischer wordt. Ook de kerstpakkettendivisie, waarvoor elk jaar drie maanden lang een extra hal gehuurd moest worden, wordt hier onder gebracht. Evenals de zakelijke dienstverlening, zoals de scootmobielpool, de detachering voor de medewerkers, de administratie en de hele webshop.

“Efficiëntie is het grootste voordeel. Is het op de een afdeling erg druk, dan kunnen medewerkers van andere afdelingen even inspringen. En maakt ene medewerker een mooie groei door, dan kan hij ook naar een plek met meer uitdaging. Nu is dat lastig, want dan moet hij naar een andere locatie. Straks hebben we alles onder één dak en is dat voor de medewerkers veel makkelijker.”

Geen subsidie
De Sterkerij is een commercieel bedrijf. “We krijgen geen subsidie. We moeten onze eigen broek ophouden en betalen gewoon belasting”, benadrukken de heren. “Alle dingen die wij hier doen, of dat nou de fietsen zijn, of de hapjes of de kerstpakketten, gaan allemaal tegen een marktconforme prijs de deur uit.”
Er is een subsidie om het loon van de werknemers aan te vullen, want werknemers met een arbeidsbeperking kunnen niet altijd het volledige minimumloon verdienen. “Van iemand die bijvoorbeeld maar de helft van de week kan werken, betaalt De Sterkerij het deel dat er gewerkt wordt. Het loon wordt dan aangevuld met loonkostensubsidie. Elke ondernemer in Nederland kan loonkostensubsidie krijgen, maar dan moeten ze ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen en hen begeleiden. Of via De Sterkerij laten detacheren, dat kan ook.”

Onlangs behaalde De Sterkerij het PSO certificaat, het kwaliteitskeurmerk Prestatieladder Socialer Ondernemen. Bedrijven en instanties hebben als plicht ook maatschappelijk verantwoord bezig te zijn; zij kunnen de score op hun eigen Prestatieladder Sociaal Ondernemen aanvullen door sociaal in te kopen en/of uit te besteden. “Dus als ze producten of diensten van De Sterkerij afnemen. We merkten ineens dat online kerstpakketten besteld werden uit heel Nederland, en dat kwam doordat er maar weinig bedrijven als De Sterkerij zo’n certificaat hebben”, leggen Woertman en Rozemuller uit. “Nou, hoe kun je nou mooier maatschappelijk verantwoord bezig zijn dan door samen te werken met De Sterkerij!”

Door Jenny ter Maat