Dennis Hesselink, directeur Oude Wolbers, oud-bewoner Poortman en Tonita Garritsen, directeur bestuurder van Viverion.
Dennis Hesselink, directeur Oude Wolbers, oud-bewoner Poortman en Tonita Garritsen, directeur bestuurder van Viverion. GuidoBogertFotografie

Oud-bewoner Poortman legt eerste steen van de nieuwe huurwoningen aan de Irenelaan in Rijssen

Zakelijk

RIJSSEN - Oud-bewoner meneer Poortman heeft woensdag symbolisch de eerste steen gelegd van 28 nieuwe sociale huurwoningen in Rijssen. Daarmee start de bouw van de woningen aan de Irenelaan officieel. Woningcorporatie Viverion bouwt deze samen met bouwbedrijf Oude Wolbers. De conceptuele, duurzame woningen komen eind 2024 beschikbaar voor de verhuur.

Met het leggen van de eerste steen markeert Viverion de start van de bouw van de woningen aan de Irenelaan en de Marijkestraat in Rijssen, zegt Tonita Garritsen, directeur bestuurder van Viverion. “Ik zeg ‘start’ tussen aanhalingstekens, omdat de voorbereiding natuurlijk al een tijdje gaande is.” De bouw is al eerder begonnen, in de werkplaats van bouwbedrijf Oude Wolbers, bouwpartner van Viverion. De woningen bestaan namelijk uit prefab onderdelen die eerder al gemaakt zijn en nu in Rijssen in elkaar worden gezet.

Viverion is verantwoordelijk voor het bouwen en onderhouden van goede en betaalbare huurwoningen. “We hebben bijvoorbeeld in ons koersplan vastgelegd dat we investeren in duurzaamheid en dat we meer nieuwbouwen, zodat er méér huurwoningen komen. Bij dat nieuwbouwen kijken we steeds vaker naar allerlei nieuwe technieken en ontwikkelingen. En als we gaan bouwen op een plek waar eerst gesloopt moet worden, dan doen we dat door middel van circulaire sloop”, aldus Garritsen. “Deze woningen zijn daar een voorbeeld van. We hebben de oorspronkelijke woningen circulair gesloopt, we bouwen duurzame woningen, en we bouwen méér woningen terug.”

“We beseffen dat het voor de huurders even slikken was, toen ze van de plannen hoorden. Een project als dit heeft veel impact op het leven van de huurders. Als je hoort dat het huis waarin je al jaren met plezier woont gesloopt gaat worden, dan is dat niet fijn. We hebben dit proces dan ook altijd zo zorgvuldig mogelijk aangepakt en continue aandacht voor de menselijke kant willen houden. Zo hebben we zoveel mogelijk persoonlijk met iedereen gesproken.”
De huurders van de inmiddels gesloopte woningen zijn stuk voor stuk verhuisd naar andere locaties. Drie van hen hebben gekozen om weer terug te komen in hun oude nieuwe huis.

Click bricks en nestelplekjes
Aan de Irenelaan zijn inmiddels alweer een tijdje sloop- en bouwwerkzaamheden gaande. Eind vorig jaar is Oude Wolbers begonnen met circulair slopen, met het verwijderen van kabels en leidingen. Daarna ook het dak en andere materialen. Circulair slopen wil zeggen dat zoveel mogelijk materialen hergebruikt worden. Garritsen: “Zelfs de planten in de tuinen hebben een nieuwe bestemming gevonden. Daarvoor is een ‘struikroversdag’ georganiseerd, waarbij de huurders en ook buurtbewoners en andere belangstellenden mooie, grote planten konden uitgraven om in hun eigen tuin te zetten. Daar was veel belangstelling voor. Ook dit is weer een mooi voorbeeld van hergebruik.”

Inmiddels staat het geraamte van de woningen en is men toe aan het opmetselen van de muren. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van Click bricks, een soort zijn dit lego-stenen. Dit maakt dat dit product circulair is: het is losmaakbaar en wordt gebruikt zonder verlijming of het toepassen van specie. “Dit is net zo stevig, zo niet steviger dan bouwen met specie, maar maakt het mogelijk de stenen in de toekomst opnieuw te gebruiken.”

Maar ook rondom de woningen worden slimme, duurzame toepassingen gedaan. Zo bestaan de bergingen voor een deel uit sloophout, hebben een groen dak en bieden slimme nestelplekjes voor dieren en Viverion wil waterbergende schuttingen plaatsen.

Nog dit jaar beschikbaar
Door te bouwen met prefab onderdelen kan de bouw eind 3e kwartaal al gereed zijn. Dat betekent dat de 28 nieuwe woningen nog in 2024 beschikbaar komen voor woningzoekenden in Rijssen en daarbuiten. De nieuwe sociale huurwoningen zijn voor iedereen die voldoet aan de reguliere toewijzingseisen.

Door Jenny ter Maat

Afbeelding
Afbeelding